Dystre tall for fremtiden

Debatt: – Hvordan kan regjeringen gang på gang si at de vil og skal satse på skole og barnehage mens de samtidig viser totalt mangel på handlekraft?

Publisert

Opptakstallene til lærerutdanningene har ikke vært lavere siden 2015, og antallet studenter som har fått plass ved en lærerutdanning, bokstavelig talt stuper. En fjerdedel av de ledige studieplassene etter hovedopptaket er til lærerutdanningene! Hvordan kan regjeringen gang på gang si at de vil og skal satse på barna og elevene i skole og barnehage mens de samtidig viser totalt mangel på handlekraft?

Rekordlave søkertall til barnehagelærerutdanningen

Det er et trist syn at alle lærerutdanningene har nedgang i antall søkere med tilbud om studieplasser. Aller verst står det til med barnehagelærerutdanningen, som har de laveste søkertallene noensinne. Likevel sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe til VG at det ikke er noen krise. Til NRK sier han at vi bare må vente og se, og begrunner det med at dette bare er første runde av opptaket, og at mye kan skje.

Les også: 85 lærerstudier mangler studenter

Men når søkertallene aldri har vært lavere, hjelper det lite å sitte og tvinne tommeltotter. Borten Moe nevner også at det vil være mindre behov for barnehagelærere i årene fremover, med synkende fødselstall. Han støttes av en rapport fra SSB som forespeiler at det vil være for mange barnehagelærere om 20 år. Rapporten anslår at fødselstallene vil fortsette å synke frem til 2026, men fødselstallene begynte å stige igjen allerede i fjor.

Rapporten legger også til grunn en konstant økning av barnehagelærere de neste 20 årene, noe som med dagens tall er et surrealistisk anslag. Ettersom statistikk fra Samordna opptak viser at av søkerne med barnehagelærerutdanning på førstevalg, er det mindre enn 7 av 10 som begynner på studiet. Med årets dystre søkertall til barnehagelærerutdanningen, vil det være flust av ledige plasser på barnehagelærerutdanninger rundt om i landet. Da hjelper det ikke å gjemme seg bak vage spådommer for samfunnsbildet 20 år frem i tid.

Statsråden tar de dystre opptakstallene med knusende ro

Regjeringen skrev i Hurdalsplattformen at de vil styrke pedagognormen ved å kreve at minst 50 prosent av de ansatte i barnehagen er barnehagelærere. I februar skrev regjeringen i en pressmelding at 3 av 10 barnehager ikke oppfyller pedagognormen. Med årets rekordlave søkertall ser det ekstremt mørkt ut for oppfyllelsen av regjeringens egne målsetninger. Det er da fullstendig uforståelig at Ola Borten Moe tar disse dystre opptakstallene med knusende ro, og vil vente og se.

Nå må regjeringen prioritere lærerutdanningene

Noe må gjøres, og det må gjøres nå. Regjeringen må vise at de prioriterer og satser på lærerutdanningene, slik at vi får rekruttert nok lærerstudenter for fremtiden. Pedagogstudentene mener at den beste rekrutteringsstrategien er fornøyde lærerstudenter. Det er på tide at regjeringen lytter til studentene, og øker finansieringen til lærerutdanningene for bedre praksis og enda bedre lærerutdanninger generelt.

Powered by Labrador CMS