Regjeringen må snu på flisa og komme med løsninger som gjør læreryrket mer attraktivt, skriver Pedagstudentenes leder.
Regjeringen må snu på flisa og komme med løsninger som gjør læreryrket mer attraktivt, skriver Pedagstudentenes leder.

Lovfestet rett til lærerutdannede lærere

Debatt: SVs lovforslag vil kunne gjøre læreryrket mer attraktivt og hindre frafall.

Publisert Sist oppdatert

SV foreslår å lovfeste elevers rett til lærerutdannede lærere. Dette er et stort etterlengtet forslag, og vil være et stort skritt i riktig retning. En slik lovfesting vil kunne sikre elevene sin lovfestede utdanning, gjennom å lukke bakdøra som åpner for undervisere uten lærerutdanning.

Lærere uten lærerutdanning er ikke løsningen

For de som da spør hvordan man skal tette lærermangelen; man tetter ikke en lærermangel ved å fylle på med folk i skolen og barnehagen som ikke er lærere, det er en dårlig og midlertidig løsning på et mye større problem. Regjeringen må nå snu på flisa og komme med løsninger som gjør læreryrket mer attraktivt. Dette vil både kunne hindre frafall fra yrket, men også være et insentiv for alle de med lærerutdanning utenfor skole og barnehage til å komme tilbake til læreryrket.

Sats på lærerutdanningene

Vi må også øke rekrutteringen til og gjennomstrømningen i lærerutdanningene, samtidig som vi sikrer en god overgang fra utdanning til yrket som reduserer frafallet av nyutdannede lærere. Regjeringen må nå satse på lærerutdanningene, for å redusere lekkasjen i alle ledd.

Utdanning må lønne seg

Etter vårens rekordlave søkertall til lærerutdanningene og høstens historiske lærerstreik, vil dette lovforslaget øke attraktiviteten til læreryrket, hvor lærerstudenter og lærere endelig vil få sin utdanning anerkjent og verdsatt. Det er ikke rart det lekker lærere i alle ender, når man i høst har sett at lærerne har en arbeidsgiver som ikke verdsetter utdanningen deres.

Regjeringens store mulighet

Regjeringen avsluttet lærerstreiken av hensyn til elevene. Nå må de vise at de faktisk bryr seg om elevene, og at det ikke bare var et spill for galleriet. Her er deres store mulighet til å bedre skolen og barnehagen, samtidig som dere vil bedre forholdet til lærerne og lærerstudentene. Ta den muligheten.

Les også: En skoleleders bekymring

Powered by Labrador CMS