Allerede som fireåring visste Emma at hun skulle jobbe innen helse

På ungdomsskolen var hun skolelei. Men da Emma begynte på videregående fant hun inspirasjon og motivasjon. Nå er hun snart helsefagarbeider, et fag hun også konkurrerer i.

Publisert

Etter tre uker som lærling vant Emma (18) Yrkes-NM i september 2022. Hun satser mot EM i Polen, men understreker at det viktigste er å kunne gjøre en forskjell for pasientene.

Emma Straub har gått vg1 helse- og oppvekstfag og vg2 helsearbeiderfag på Strinda vgs. Flere i familien jobber innen helse, og Emma har alltid visst at det var veien hun ville gå.er å kunne gjøre en forskjell for pasientene.

Emma forteller at elevene fikk veiledning om lærlingplasser i vg2. Selv valgte hun å søke direkte på St. Olavs hospital, som har en egen søkeprosess. Det kan være litt vanskeligere å få lærlingplass på sykehuset enn ellers i kommunen, men Emma visste hva hun ville, og fikk det til.

– Det vi ser etter når vi skal ansette lærlinger, er blant annet vennlighet, respekt og samarbeidsevne. De må like å jobbe med mennesker, sier Monika Reitan, som er kreftsykepleier og Emmas veileder.

– Vi skjønte fort at Emma har disse egenskapene, pluss mange andre. Hun er blid, nysgjerrig på faget, lærevillig og viser stor tålmodighet. Hun har godt lag med de eldre, og er raus og omsorgsfull både mot pasienter og kolleger.

Vant - enda hun hadde minst erfaring

Emma kvalifiserte seg til Yrkes-NM gjennom fylkeskonkurranser. Under den tre dager lange finalen i Kristiansand fikk hun og de andre deltakerne vist frem sine ferdigheter ved å løse varierte oppgaver med ulike scenarioer fra sykehushverdagen. Da hadde hun bare jobbet tre uker som lærling på St. Olavs hospital, men oppgavene var fra skolens pensum.

På fritiden går det mye i musikaler, men på jobb er det omsorg det dreir seg om.

– Selv om oppgavene var kjente, var det litt stressende å gjøre dem i en sal med 6000 mennesker, sier Emma.

– Dessuten var det ganske skummelt å reise på et slikt arrangement helt alene. Nå er jeg glad jeg deltok, ikke bare fordi jeg vant, men fordi jeg personlig vokste på opplevelsen.

Veileder Monika sier de på geriatrisk avdeling er stolte over å ha en lærling som gikk til topps i Yrkes-NM, med på laget. Emma er en gledesspreder, og utfører alle arbeidsoppgaver på en positiv måte.

Ministerbesøk

Tidligere i år fikk geriatrisk avdeling besøk av statsråd Ingvild Kjerkol (Ap), og det var Emma som viste henne rundt.

– Det er viktig at politikerne engasjerer seg og faktisk kommer for å se hvordan sykehushverdagen er, sier Emma.

– Spesielt hyggelig synes jeg det var at statsråden var interessert i å høre hvordan jeg opplever det å være lærling. Jeg benyttet anledningen til å løfte yrket helsefagarbeider frem og opp i lyset. Med enda bedre samarbeid med sykepleierne vil arbeidet flyte lettere, og det blir mindre stress for pasienten. Slik det er nå, opplever jeg at mange har for lite kunnskap om hva en helsefagarbeider kan gjøre.

– Men helse er altså noe du bestemte deg for tidlig?

– Da jeg var fire år, bestemte jeg meg for å bli jordmor, sier Emma og ler.

– Nå vet jeg ikke om jeg heller vil satse på barnepleier eller noe annet innen helse. Fagbrevet som helsefagarbeider er uansett mitt første mål, det gir meg en solid plattform med mange muligheter.

Powered by Labrador CMS