Kokkekunsten tok Daniel til kokkelandslaget

— Lidenskap og hardt arbeid. Det er oppskriften på å bli en god kokk, sier Daniel Phengphen, som er med på kokkelandslaget.

Publisert Sist oppdatert

Inne på kjøkkenet til den nye restauranten Sentrum Spiseri på Tynset i Innlandet demonstrerer han kokkekunst i to retter: stekt ytrefilet og vaniljeis med rabarbra til dessert.

– Smak og utseende, at maten skal smake godt, og at den skal være appetittvekkende, det er noe av det viktigste, fastslår Daniel, som både er kokk og kjøkkensjef.

– Hvordan kan man lykkes som kokk?

– Du må ha lidenskap for faget. Du må være villig til å lykkes, ingenting kommer av seg selv. Stå på og jobb hardt. Jobb i forskjellige restauranter, de beste, og lær av dem, sier Daniel.

Da vi møtte ham, var han på kjøkkenet sammen med soussjef Pål Kristian Hjelen og kjøkkenassistent Magnus Kolstad Langeland.

Daniel Phenpheng, Pål Christian Hjelen og Magnus Kolstad Langeland.

– Jeg synes det er veldig artig å jobbe sammen med kokkene og lære av dem. Her får jeg vite hvordan det er ute i det virkelige arbeidslivet, sier 16 år gamle Kolstad Langeland.

Han skal snart begynne på vg2 kokk- og servitørfag ved Nord-Østerdal videregående skole på Tynset da vi snakker med ham.

Daniel Phengphen er med på kokkelandslaget og vant NM i catering i 2018. Han tok restaurant- og matfag på Frøya videregående skole og var lærling på restauranten Credo i Trondheim. Han har jobbet mange steder som kokk og kjøkkensjef. Han har også vært på besøk på videregående skoler for å inspirere elever og lærere.

– Hvilket råd har du til lærerne, slik at de kan gi best mulig undervisning til sine elever?

– Lærerne gir selvsagt grunnleggende opplæring i faget og sender elever ut i praksis i arbeidslivet. Lærerne bør også sende seg selv ut på utplassering – i for eksempel forskjellige restauranter og hoteller – for å lære om nye mattrender og utvikle seg i faget.

Når de kommer tilbake til skolen, kan de bringe videre sin nye kunnskap på en inspirerende måte til sine elever. Det sier kjøkkensjef Daniel Phengphen mens han pynter desserten, vaniljeis med rabarbra, slik at den ser ut som et lite kunstverk.

Powered by Labrador CMS