– Jeg glemmer aldri den gruppa og den låta, som fikk meg i gang igjen, sier Ingvild Elgtvedt.

Store klasser med mye støy og uro hadde kjørt Ingvild hardt

Ingvild Elgtvedt var nær ved å bli utbrent i sine første år som musikklærer. Det var gøy i starten, men store klasser på 4. og 5. trinn med mye støy og uro hadde kjørt henne hardt.

Publisert Sist oppdatert

Års- og periodeplaner sto fremst i pannebrasken, musikkglede bakerst.

– Jeg grudde meg til timene. Kjempekjipt, sier hun om den tiden for tolv år siden. – Undervise i musikk, men ikke like å synge lenger. Det blir veldig synlig, det, legger hun til.

Vel så demotiverende var det at hun ikke orket å drive med musikk i fritiden: – I studietiden spilte jeg i band, sang og opptrådte på fritiden. Som yrkesaktiv ble det nedprioritert, og etter hvert helt borte, sier hun. 

Lette etter passende låt

Etter noen år i ny jobb som spesialpedagog ved Hartvig Nissens skole, skulle en kollega og Ingvild samarbeide om å finne en låt elevene kunne synge og framføre.

– De ønsker seg helst en av de store poplåtene, men slike låter kan ofte være veldig vanskelige å synge, sier Ingvild.

– Som spesialpedagog på Nissen har du små elevgrupper i musikk, der elever har ulike diagnoser og generelle lærevansker.

– Musikken blir et felles språk, og vi plasserer dem etter interesse og motivasjon, forklarer Ingvild.

– Vi strevde med å finne låter alle var like engasjerte i. På tilrettelagt avdeling ønsker vi alltid å jobbe sammen mot noe. Da slo det oss: Vi skriver en låt selv, som elevene har lyst å jobbe med. 

En sang om kjærlighet

– Vi snakker mye med elevene om hvordan de har det. De er åpne og ærlige. Mange var veldig opptatt av, og lei seg for, at de ikke hadde kjæreste. Dermed ble det temaet.

Etter hvert ble elevenes framføring lagt ut på YouTube. Det slo voldsomt an blant elevene, ifølge Ingvild. Hun forteller at de ble så stolte av resultatet, og at mange av elevene sa de følte seg som ekte artister.

Sangen fikk også noe i gang hos Ingvild. Hun fikk lyst til å drive mer med musikk på fritiden. Ikke lenge etter fikk hun i gang et ukuleleband som spilte på ukulelefestivalen i Oslo og på Kongsberg jazzfestival. Nå skriver hun låter med ei venninne og gir ut musikk på Spotify.

– Jeg glemmer aldri den gruppa og den låta, som fikk meg i gang igjen, sier hun.

– Hva het den låta?

– «Kjærligheten kommer i morra»!

Se videoen og hør låten

Gylne øyeblikk

I spalten Gylne øyeblikk fra Utdanning 3/2024 er Ingvild Elgtvedt (42) intervjuet. Hun er kontaktlærer og spesialpedagog ved Hartvig Nissens videregående skole i Oslo. Hun underviser i musikk og norsk. 

Powered by Labrador CMS