Heidi Hetland fikk posttraumatisk stresslidelse etter å ha vært gissel i Hjelmeland barnehage. – Det er fremdeles mye tabu rundt psykisk sykdom, og flere synes det er bra at jeg forteller om det, sier hun. Foto: Marie von Krogh

Heidi er glad hun sto frem om sykdommen

Heidi Hetland har fått mange positive tilbakemeldinger på at hun sto frem og fortalte at hun har slitt psykisk etter gisselsaken i Hjelmeland.

Publisert Sist oppdatert

– Folk synes det er bra at jeg står frem i Første steg og at det blir satt søkelys på saken og konsekvensene av den, sier Heidi Hetland, som har fått posttraumatisk stresslidelse (PTSD) og ble ufør etter at hun ble tatt som gissel i Hjelmeland barnehage sammen med 25 barn og ni ansatte for snart 20 år siden.

LES ALLE SAKENE OM GISSELDRAMAET HER

Fremdeles tabu

­– Det er fremdeles mye tabu rundt psykisk sykdom, og flere synes det er bra at jeg forteller om det. Den gangen ble jeg møtt med at jeg måtte legge hendelsen bak meg, og det gjorde jeg, men jeg ble syk. Derfor ble det viktig for meg å stå frem og forteller at jeg er syk og at det er derfor jeg ikke går på jobb, sier Hetland.

Hun understreker at det kan ta mange år før noen får reaksjoner på traumer. ­Hun håper Hjelmeland kommune vil lære av gisselsaken, og bruke erfaringene dersom det oppstår andre dramatiske hendelser i bygda.

Sandra Nising Vatland (23) var et av barna som ble holdt som gissel og hadde aldri trodd hun skulle få så mange tilbakemeldinger. Både venner, studievenner og bekjente har tatt kontakt.

Kommet bort på gaten

– Det er mange som ikke visste at jeg hadde opplevd dette før de leste saken på utdanningsnytt.no. Alle har vært veldig positive. Folk synes det er bra at saken blir tatt opp igjen, forteller Sandra.

Mange synes, ifølge Sandra, at det er positivt at gisseldramaet ikke bare belyses fra de ansattes side, men at leserne får innsyn i alle sider av saken. Også kolleger, barn og foreldre i barnehagen der 23-åringen selv jobber som barnehagelærer i dag har kommentert saken. Styreren har tatt opp saken med blant annet rådmannen og andre barnehagestyrere i kommunen.

– Vi har vært i kontakt med politiet og fått noen råd av dem. Vi kommer til å jobbe videre med en konkret beredskapsplan fremover, sier Sandra.

Folk i lokalsamfunnet i Hjelmeland har kommet bort til henne på gaten. Samtlige er glade for at de omsider har fått vite hva som skjedde den gangen for snart 20 år siden.

– Det ble aldri snakket om gisseldramaet i bygda. Men i løpet av den siste måneden vet jeg at dette har vært et tema rundt middagsbordet hos mange, sier hun.

Kommunalsjef Sigrund Kleppa i Hjelmeland kommune har ikke fått noen henvendelser ennå.

– Kriseteamet i kommunen er varslet, og de er forberedt på at det kan komme reaksjoner. Det vil være naturlig at helsesektoren får denne typen henvendelser, sier kommunalsjefen.

Aktuelt også i dag

Første steg har også fått flere tilbakemeldinger fra lesere.

– Veldig sterk lesning, takk for at dere får det fram, sier styrer Inger Lise Pettersen i Hvitveisen barnehage.

– aAlle barnehager burde ha en beredskapsplan ikke bare når det gjelder brann. Kjempeviktig lesning, sier nylig pensjonert barnehagelærer Bjørg Stensø.

Powered by Labrador CMS