Jon Oddvar Holthe, nestleder i SL.

Anklager UDF for å forsøke å splitte LO

Det er strid mellom Utdanningsforbundet og Skolenes Landsforbund. SL-nestleder Jon Oddvar Holthe mener UDF kommer med feilaktige beskyldninger og konspirasjonsteorier.

Publisert Sist oppdatert

I debatten under LO Stats kartellkonferanse på Gol gikk nestleder i Skolenes Landsforbund, Jon Oddvar Holthe, til frontalangrep på Utdanningsforbundet (UDF) og deres leder, Steffen Handal, skriver Klassekampen.

– Stå sammen og hjelp oss i kampen mot løgn og konspirasjonsteorier fra Utdanningsforbundet, sa han fra scenen.

Bakgrunnen for uttalelsen er blant annet uttalelser UDF-lederen kom med til NRK etter at lærerstreiken ble avsluttet med tvungen lønnsnemnd i høst.

– Det er slik at KS har funnet en allianse med LO, som gjør at de beiter på lærernes lønnsmasse, sa Handal til NRK.

Dette har flere LO-ledere reagerte på. Jon Oddvar Holthe mener Utdanningsforbundet har som mål å skape splittelse i LO. I et debattinnlegg hos Frifagbevegelse.no, skriver Holthe:

«Streiken var også krevende fordi den setter samholdet i LO på prøve. Et samhold som har vært, er og kommer til å være sterkt. Det skal vi jobbe for å beholde, og det vet jeg dere i salen her vil jobbe sammen med oss for å få til! Men det er en part som har motsatt mål, nemlig å skape splittelse innad i LO. Og den parten heter Utdanningsforbundet.»

Til Klassekampen sier SL-nestlederen at han mener UDF gir LO skylda for lærernes lave lønnsutvikling.

– Det er ikke sant. Ser du på ramma i oppgjøret er det sykepleierne i Unio som har stukket av med den største lønnsmassen, sier Holthe.

– Ikke opptatt av LO sitt indre liv

Skolenes Landsforbund (SL) er medlem i LO. I høst sto de skulder til skulder sammen med Utdanningsforbundet og Norsk lektorlag i lærerstreiken. Om de kommer til å stå sammen i fremtidige oppgjør er noe SL vil vurdere, ifølge Jon Oddvar Holthe.

– Steffen Handal sier i praksis at vi skal ut i streik i mellomoppgjøret, før vi vet hva frontfaget kommer med. Det blir feil å gå ut slik. Han fyrer bare opp lærerne. Han må slutte å skru lønnsforventningen i taket hos lærerne for deretter å skylde på LO, sier han til Klassekampen.

Leder av Utdanningsforbundet, Steffen Handal, svarer Klassekampen at ingen er tjent med karakteristikker om løgn og konspirasjonsteorier.

– Vi er ikke opptatt av LO sitt indre liv. Men vi mener at det er et problem at andre yrkesgrupper i for mange år har "beita på lærernes lønnsmasse" - sånn at lærerne har blitt lønnstapere, skriver han i en e-post.

Han avviser også at de har konkludert med at det blir streik til våren.

– Jeg opplever at lærerne står sammen i lønnskravet og ser på KS som motpart. Det vi så i streiken var et læreroppgjør. Det tror jeg mange av SL sine medlemmer også tok del i, sier Steffen Handal til Klassekampen.

Powered by Labrador CMS