Simen startet som lærling i Wien – denne sommeren tar han fagprøven i reiselivsfaget

Simen sikter seg inn mot en lederstilling innen reiseliv. På turistinformasjonen er ingen dager like, og som lærling får Simen interessante og varierte arbeidsoppgaver.

Publisert Sist oppdatert

Simen Bagli (21) er lærling, og skal ta fagprøven sommeren 2023. Simen bor på Nesodden og kjører bil til jobben, cirka 15 minutter hver vei. Han gikk første året på Frogn videregående, på salg, service og samferdsel.

– Jeg hadde praksisplass her én dag i uka det første året på videregående, og fikk heldigvis muligheten til å fortsette her som lærling. Tre års læretid her gir meg et allsidig og godt grunnlag for videre satsing innen reiseliv i inn- eller utland, sier Simen og smiler.

– Sommermånedene og desember er høysesong, sier turistsjef Mari Bareksten, som selv er oppvokst og bor i Drøbak.

Turistsjefen og lærlingen er på plass i Drøbak.

– Da kryr det av turister her. Men det er mye som skal gjøres i mellomperiodene også.

Fornøyd med skolen

– Min opplevelse av året på Frogn videregående skole er udelt positiv, sier Simen.

SIMEN BAGLI

Bor i Nesodden kommune.

Hører helst på popmusikk.

Siste serie jeg så, var «House of the Dragon» på HBO.

Om ti år har jeg en lederstilling innen reiseliv.

Det beste med yrket jeg har valgt, er alle mulighetene utdannelsen gir, jeg kan jobbe i ulike bransjer i inn- og utland.

Det verste med yrket er at det er vanskelig å legge fra seg jobben når jeg kommer hjem. De beste ideene dukker ofte opp sent på kvelden, og må noteres med en gang.

– Det eneste jeg ikke har hatt bruk for, er det som omhandlet samferdsel og var mer rettet mot elever som skulle bli vektere eller lastebilsjåfører.

Simen mener han lærte akkurat passe mye teori det første året. Lærerne var flinke til å se den enkelte elev, og tilrettelegge oppgaver som passet med interesser og ønsker. Det var ikke slik at alle til enhver tid måtte gjøre det samme, selv om de gikk i samme klasse.

– Lærerne var også behjelpelige med å finne lærlingplasser, og jeg kunne i hvert fall ikke fått noe bedre, sier Simen og smiler.

Christina Saima Sedler

Simens lærer ved Frogn videregående, Christina Saima Sedler, sier det kan ta litt tid å finne læreplass i reiselivsfaget, men at det alltid ordner seg.

– Det er viktig for elevene at de er i bedrifter som de ønsker seg, det øker uten tvil deres motivasjon, sier hun. 

– Dessverre går bransjen glipp av mye, jeg tenker da på de som ikke tar inn elever i praksis og lærlinger, sier læreren.

Hun mener elevene har mye de kan tilføre bedriftene. 

– Det har vært en stor rekruttering i yrkesfag i mange år blant ufaglærte, det håper jeg bransjen nå ser at de må snu om på. Som kunde eller gjest merker vi fort om det er fagfolk vi har med å gjøre. Samtidig som det handler om yrkesstolthet og identitet.

Inspirasjon og ideer

 – Da jeg begynte som turistsjef i fjor, hadde Simen tre måneders læretid i Wien. Han kom tilbake med masse inspirasjon og spennende ideer, sier turistsjef Mari Bareksten.

– Noe av det fine ved å ha lærlinger er at jeg har noen å sparre med. Dessuten kan vi dele på oppgavene, slik at lærlingene får prøve alt jobben på turistinformasjon inneholder. Vi har to lærlinger her, med litt ulikt utdanningsløp. Jeg er fagleder, med fokus på læreplanens kompetansemål.

Simen forteller at han opplevde store forskjeller mellom bransjene i Wien og i Drøbak, og trekker spesielt fram hvor enormt viktig nøyaktighet er i Østerrike. Der ble alt materiell sjekket på print, målt med linjal og endret, korrekturlest og justert, inntil man var helt fornøyd med oppsettet.

– Det kunne ta mye tid, men resultatet ble bestandig flott, og jeg prøver å ta med meg kunnskapen videre, sammen med alt jeg lærte om teamwork og markedsføring, sier Simen, som setter pris på at turistsjefen er så åpen og imøtekommende når han kommer med forslag.

Simen kjente ingen da han kom til Wien, men var på jobb hver dag og bygget fort et godt nettverk. Han mener også denne biten var viktig å få med seg som ung voksen.

Mari beskriver lærlingen som en pliktoppfyllende, initiativrik, dyktig og høflig ung mann, som takler både små og store utfordringer like bra som mer rutinemessig bakarbeid. Det var Simen som kom med forslaget om den nye resepsjonsdisken, som er et stort pluss for turistinformasjonen.

Læretid ute

Hvert år reiser minst 50 lærlinger til andre europeiske land gjennom programmet Læretid i Europa. Viken fylkeskommune har et nettverk av europeiske partnere som hjelper til med å organisere opphold og finne vertsbedrifter til norske lærlinger.

Programmet er finansiert gjennom EUs utdanningsprogram Erasmus+.

Viken fylkeskommune er en akkreditert institusjon innenfor Erasmus+- programmet, ifølge Viken.no

For Simen betyr varierte arbeidsoppgaver mye. Han vet sjelden på forhånd hvordan arbeidsdagen blir. Noen ganger kan han legge en plan og følge den, andre ganger dukker det opp noe helt annet som må tas tak i.

– Vi ligger under enheten for kultur i Frogn kommune, og Simen har vært flink til å lese seg opp på historie. Dessuten har han besøkt en rekke bedrifter innen næringen, sier Mari.

Julenissen

– Det finnes nesten ingen grenser for hvilke spørsmål vi kan få, det kan dreie seg om alt fra slektsforskning til hvor julenissen bor.

Simen synes alle oppgavene er spennende og lærerike. Han utarbeider strategier og risikoanalyser, han jobber med markedsføring og grafisk design, ikke minst på sosiale arenaer, han er også med på planlegging av kulturelle arrangementer.

– Når jeg forteller andre om min arbeidsdag, blir de nok mest overrasket hvis jeg sier jeg har tilpasset ski til en familie på fire. Men det er også en del av jobben, det er nemlig turistkontoret som har ansvaret for BUA, som er Drøbaks utlånsstasjon, sier Simen smilende.

– Det aller viktigste er selvfølgelig å yte den beste service overfor både norske og utenlandske turister. Derfor er det nødvendig å være helt oppdatert på hva som skjer i nærmiljøet til enhver tid. 

Når han nå tar fagbrevet, i slutten av august, vil han jobbe på turistinformasjonen i Drøbak ut måneden. Deretter starter han som selger hos Megaflis Vestby. Veien blir til mens han går, sier han til Yrke.

 

Powered by Labrador CMS