Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), vil ikke gi opp ny inntaksordning i videregående skole.
Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), vil ikke gi opp ny inntaksordning i videregående skole.

Byråden har ikke gitt opp ny inntaksordning i Osloskolen

Manglende støtte fra Oslo MDG er et nederlag for Oslo SV og Oslo Ap, mener Mehmet Kaan Inan (H). Nei, MDG har døra på gløtt, svarer byråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).

Publisert Sist oppdatert

Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Sunniva Holmås Eidsvoll, har som mål å legge fram et forslag til ny inntaksordning for de videregående skolene i denne bystyreperioden. På tross av at MDG har bestemt seg for å bruke mer tid på å fatte en avgjørelse, har Eidsvoll ikke gitt opp håpet om å få endret inntaksordningen til de videregående skolene.

Mehmet Kaan Inan, som er utdanningspolitisk talsperson for Oslo Høyre er av en annen oppfatning:

– Dette er først og fremst et sviende prestisjenederlag for Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet som lenge har jobbet for å ta valgfriheten fra elevene. Jeg tror skolebyråden fra SV opplever avgjørelsen på MDGs representantskapsmøte som spesielt tungt, for hun har brukt all sin politiske prestisje på å skrote fritt skolevalg, men ikke klart det, sier han.

Inviterer MDG

Inan mener Oslo MDG har mer å snakke med Høyre om, enn sine to byrådspartnere.

– Jeg opplever at Miljøpartiet de grønne står mye nærmere Høyre enn SV og Arbeiderpartiet i skolepolitikken. Det håper jeg de vil fortsette med. Jeg vil gjerne invitere MDG til å sette seg ned med oss for å utvikle mer treffsikre løsninger for elever med som sliter med både motivasjonen og kunnskapshull. Her tror jeg lærere med ambisjoner på vegne av elevene sine sitter med nøkkelen, sier han.

– Elevene skal oppleve at det skal lønne seg å jobbe godt og målrettet på skolen, og vi ser at fritt skolevalg fungerer motiverende.

Samtidig er han opptatt av at alt for å mange dropper ut av videregående skole.

– Alt for mange elever dropper ut ved en håndfull skoler i Oslo, men det er fint lite som tyder på at det skyldes selve inntakssystemet. Jeg kaller det politisk latskap å tro at bare man finner et perfekt inntakssystem så vil alt bli bra, sier Inan.

Les også: UDF skuffet etter nei til ny inntaksordning:– Tafatt av Oslo MDG

Mener at MDG ikke har lukket døra

Utdanningsnytt har spurt Sunniva Holmås Eidsvoll hvordan hun ser på den videre politiske prosessen for å få endret inntaksmodell til de videregående skolene i Oslo.

– Vi er et viktig steg videre i arbeidet for en ny inntaksmodell i videregående skole. SV og Arbeiderpartiet har sagt ja til ny modell og MDG er opptatt av å diskutere dette videre. Det er jeg glad for, sier Eidsvoll.

– Hvor viktig er det for Oslo SV å få endret dagens rene karakterbaserte inntak?

– Dette handler om å utjevne forskjeller. Oslo er en delt by, og det ser vi også i skolen. Alle unge fortjener like muligheter til en utdanning som gir grunnlag for det videre livet. Dette er SV og resten av byrådet veldig opptatt av og vi har allerede tatt flere grep, eksempelvis økt grunnfinansieringen for de videregående skolene, sier hun.

Les også: Malkenes: – Frykter økt segregering hvis karakterbasert inntak fortsetter i Oslo

– To delegater på Oslo MDGs representantskapsmøte vil ha utredet en loddtrekningsmodell, slik Amsterdam har. Hvordan ser du på en sånn modell?

– Vi har over flere år vært igjennom en lang og grundig utredningsfase. Vi satte til og med ned landets første kommunale offentlige utredning – Inntaksutvalget. Nå ligger det en god og balansert modell på bordet, og jeg mener tiden er inne til handling, ikke flere utredninger.

– Er det et nederlag for Oslo SV og Oslo Ap at Oslo MDG ikke støtter blandingsmodellen?

– Nei. Situasjonen nå er at to av byrådspartiene sier ja, og det tredje setter døra på gløtt. Det er et godt utgangspunkt for videre samtaler. Håpet mitt er fortsatt at vi skal få fremmet forslag for bystyret i denne perioden – og at ordningen kan tre i kraft fra 2024, sier byråden til Utdanningsnytt.

Powered by Labrador CMS