Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet.

FHI: Vurderer jevnlig testing av barn i skoler

Helsemyndighetene jobber med råd om koronatiltak, blant annet koronapass, økt testing og en tredje vaksinedose til flere, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

– Vi jobber med tiltak, det har vi gjort særlig siden forrige uke, sier Stoltenberg til NTB.

Bruk av koronasertifikat i Norge og tiltak i innreisekjeden, og økt og endret testaktivitet, blant annet jevnlig testing av barn i skoler og av helsepersonell, er blant det de ser på.

Tirsdag ble det satt ny smitterekord med 2.126 nye koronatilfeller i Norge. Det er 500 flere enn samme dag i forrige uke.

– Smitten øker i Norge nå. Vi følger situasjonen nøye sammen med Helsedirektoratet og FHI, og vurderer flere tiltak fortløpende, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) til Dagbladet.

Les også: Utdanningsforbundet i Trondheim etterlyser tiltak for lederne i skoler og barnehager

Vurderer tredje dose til flere

Helsemyndighetene vurderer også om de skal anbefale en tredje vaksinedose til flere. Nå er denne dosen anbefalt for eldre og helsepersonell.

– Vi vil raskt vurdere om flere skal få tredje dose i lys av smittesituasjonen. Det er ikke noe nytt. Vi går hele tiden gjennom vaksineråd i lys av smittesituasjonen, sier Stoltenberg til NTB.

Det er ikke klart når det kommer en avgjørelse om anbefalinger og tiltak, det er opp til regjeringen.

– Jeg oppfatter at de ønsker å komme med beslutninger raskt, sier Stoltenberg.

Vil unngå inngripende tiltak

At smitten øker nå som samfunnet stort sett er tilbake til normalen, er ventet, sier FHI-direktøren. Belastningen i helsetjenesten er en viktigere rettesnor.

– Kommuner og sykehus varsler tydelig at det er en økende belastning, sier hun.

Det skal imidlertid mye til for at inngripende tiltak er forholdsmessige nå som mange er vaksinert.

– Det kan være aktuelt med kontaktreduserende tiltak lokalt enkelte steder. Men vi mener det skal være mulig å håndtere denne situasjonen ved hjelp av mindre inngripende tiltak på grunn av vaksineringen. Det er målet, å unngå inngripende tiltak, sier Stoltenberg.

– Innfører man det lokalt, må man hele tiden vurdere hvor lenge de skal vare. Vi ser på koronasertifikat som et virkemiddel for å unngå inngripende tiltak over lengre tid, og helst unngå dette helt, sier hun.

Men deltavarianten, som fortsatt er den dominerende virusvarianten i Norge, er noe av grunnen til utfordringene nå. Vaksinene virker nemlig dårligere på denne varianten, og den smitter lettere enn alfa-varianten.

Les også: Færre foreldre mener det er trygt å sende barna på skolen

Rask og sterk økning

Hvordan situasjonen blir framover, for eksempel mot jul, er ikke mulig å svare på nå, sier Stoltenberg.

– Vi jobber hele tiden for å få raskest mulig kontroll over situasjonen og vil ha minst mulig inngripende tiltak.

Det viktigste nå er å få fortgang i vaksineringen av tredje dose blant de eldre, mener Stoltenberg.

Mandag ba Folkehelseinstituttet kommunene om å prioritere en tredje dose framfor influensavaksinen.

– Det vi ser nå, er en rask og sterk økning. Vi håper det skal gå raskt å få kontroll over smitten og få en utflating og nedgang i antall innleggelser. Det er målet.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS