Regjeringen har oppfordret kommunene til å prioritere ansatte i skoler og barnehage for tredje dose koronavaksine.
Regjeringen har oppfordret kommunene til å prioritere ansatte i skoler og barnehage for tredje dose koronavaksine.

Kommuner prioriterer ansatte i skoler og barnehager for vaksinering

Lørdag kan ansatte i skoler og barnehager i Bergen møte opp for å få tredje vaksinedose. Flere kommuner, deriblant Oslo, melder om at de nå prioriterer denne yrkesgruppa for vaksinering.

Publisert Sist oppdatert

«Førstkommende lørdag, 18. desember, blir det en egen drop-in-dag for ansatte i barnehager, skoler og i helse- og omsorgstjenestene i Sentralbadet klokken 10.00 til 16.00. For å benytte dette drop-in-tilbudet må man være fylt 18 år, og det må ha gått minst 4,5 måneder siden andre vaksinedose ble satt.»

Slik heter det i informasjonen Bergen kommune har lagt ut på sine hjemmesider. De, og flere andre kommuner prioriterer nå ansatte i skoler og barnehager for en tredje dose koronavaksine - akkurat slik regjeringen har oppfordret dem til å gjøre. Lillestrøm kommune var først ute – de kom med tilbudet til sine ansatte i oppvekstsektoren allerede før regjeringens pressekonferanse.

– Jeg oppfordrer alle ansatte som kvalifiserer for tilbudet til å benytte seg av mulighet, det er flott at ansatte i våre viktige sektorer blir prioritert sammen med helsepersonell, sier Marius Arnason Bøe, kommunaldirektør for barnehage, skole og idrett i Bergen.

Eget registreringssystem

Også i Oslo, Trondheim, Tromsø og Drammen blir ansatte i skoler og barnehager prioritert.

– Rutiner for prioritering av vaksinering tilpasses dette, skriver Lasse Arntsen Oppvekst- og utdanningsdirektør i Trondheim i en e-post til Utdanningsnytt.

Oslo kommune har etablert en registreringsløsning der leder/styrer/rektor i den enkelte barnehage eller skole kan registrere inn sine ansatte over 18 år for oppfriskningsvaksinasjon. De som registreres i denne løsningen, vil kontaktes av vaksinesenteret der de fikk siste dose for vaksinetime.

– Jeg er glad for at Oslo nå er raskt ute med å prioritere ansatte i skoler og barnehager. Det er viktig for at vi skal kunne holde åpent og skape et trygt arbeidsmiljø. Min klare oppfordring er: ta vaksinen, uttaler byråd for oppvekst og kunnskap Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).

Kort ventetid

I Tromsø får de ansatte tilbud om både drop in-vaksinering og timebestilling.

– Ansatte i skoler og barnehager kan bestille seg time for vaksinering av tredje vaksinedose. Kapasiteten for vaksinering er god, det er ikke mer enn noen få dager å vente på time. I tillegg har vi en drop-in-vaksinering, opplyser smittevernoverlege i Tromsø, Trond Brattland.

I Drammen vil alle ansatte i utdanningssektoren få innkalling når det har gått 19 uker etter andre vaksinedose.

–. Ansatte i Drammen som bor i en annen kommune for også denne muligheten. Lederne melder disse inn til vaksinering, skriver kommunalsjef for barnehage og skole, Thomas Larsen Sola.

– Vaksiner er en forutsetning

Onsdag kom regjeringen med en oppdatering av pressemeldingen som ble sendt ut mandag, men en rekke unntak fra smittekarantene. Der heter det blant annet at barn slipper karantene ved smitte i klassen. Det skapte sterke reaksjoner.

Torsdag kunne Utdanningsnytt fortelle at FHI har sendt en ny anbefaling til regjeringen om at også ansatte i skoler og barnehager skal unntas fra karantenereglene, på lik linje som barn under 18 år.

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal uttalte at han er fornøyd med at FHI gjør en ny vurdering av karantenereglene, men mener vaksinering og testing av ansatte i skoler og barnehager er en forutsetning om regjeringen lytter til FHIs råd.

– Tilstrekkelig testing både av elever og ansatte er helt nødvendig. Der ikke testkapasiteten er på plass vil smitten spre seg og usikkerheten spre seg og usikkerheten øke, sier Handal.

– Og så forutsetter vi at vaksinering med 3.dose for ansatte i skoler og barnehager virkelig tar fart med en gang.

Powered by Labrador CMS