Gunn Karin Gjul var en av de som var med på å debattere tillit. Fafo var arrangør.

– Gi lærere tid til å være lærer

Mantraet er at alle som jobber innen offentlig sektor skal få mer tillit, også lærere og skoleledere.

Publisert Sist oppdatert

Tillitsreformen er en av reformene som er nedfelt i Hurdalsplattformen. Dette er et av mange temaer som diskuteres under Arendalsuka, som startet mandag.

Gunn Karin Gjul (Ap) er statssekretær i Kommunal- og distriktsdepartementet og var en av dem som snakket varmt om at de i førstelinja må få mer tillit.

– Alle som jobber i offentlig sektor skal ha tillit, det gjelder både de som leder og de som jobber ute hos dem som bruker offentlige tjenester, sier Gjul.

Mindre målstyring

Med på debatten var også Ragnar Bøe Elgsaas, fra LO.

– Det har til tider vært mange unødvendige løsninger som har blitt tredd ned over ørene til de som jobber innen offentlig sektor, sånn som Nav og skolen. Alt var ikke nødvendigvis bedre før, men skal de ansatte få større handlingsrom, må de få mer tillit og ikke være så regelstyrte, sier Elgaas.

Fra KS stilte Helge Eide, områdedirektør for Samfunn, velferd og demokrati. Han mente at mange har stor grad av tillit.

– Tillit har vært grunnprinsippet i mange år, men det er fint at det blir løftet frem og styrket, sier Eide.

Les også: Er norske politikere villige til å tre tilbake og gi profesjonen det faglige ansvaret?

Elgsaas mener at det ikke bare er mer penger som må til, men også at personer får mer tid til det de skal gjøre.

– Man må frigjøre personer slik at de får tid til å gjøre den jobben de skal gjøre, ikke at de brukes til å skrive for eksempel rapporter, sier Elgsaas.

Handlingsrom

Tillitsreformen i offentlig sektor er et av regjeringens viktigste prosjekter, skriver de. Målet med tillitsreformen er å gi mer velferd og bedre tjenester til innbyggerne, og til rett tid.

– Vi skal starte i det små. Med pilotprosjekter fra nyttår, blant annet i Kunnskapsdepartementet, sier Gjul.

Det er Kunnskapsdepartementet som skal utforme hvilke prosjekter det skal satses på. Gunn Karin Gjul har blant annet vært på besøk i Danmark for å se på hvordan de der jobber med tillit.

– Jeg tror lærere i Norge kan gjøre mye med de rammene de i dag har, på lik linje med Danmark. Men det er viktig at vi gir lærere tid til å være lærere, sier statssekretær Gjul.

Powered by Labrador CMS