Halvparten av 4.klassingene i Trondheim er ikke svømmedyktige

Ansvarlig for svømmeopplæringen i kommunen mener noe av årsaken er koronapandemien.

Publisert

Mangelfull svømmeopplæring ar tema i bystyret i Trondheim torsdag etter at en kartlegging viser at kun 54,7 prosent av elevene prøven og regnes som svømmedyktige. Tallene stammer fra skoleåret 2020/2021.

– Testen er tøff for en 9-åring. Samtidig er det en bra test. Korona må ta mye av skylden for at så mange ikke kan regnes som svømmedyktige, sier Bernt Kjeldsberg som er ansvarlig for skolesvømmingen i Trondheim kommune til adressa.no.

For sju år siden ble kravene til svømmedyktighet skjerpet. Læreplanen sier: «En elev i 4. klasse (10 år) skal være svømmedyktig ved å falle uti på dypt vann, svømme 100 meter på magen og underveis dykke ned og hente en gjenstand med hendene, stoppe og hvile i tre minutter, så svømme 100 meter på rygg og ta seg opp på land».

LES: Elevene på Charlottenlund har råking på timeplanen

Kjeldsberg sier det handler mye om kondisjon fordi det ikke er alle - Det som klarer å holde ut 200 meter.

– Jeg tror vi ligger an til å få generasjoner med ikke-svømmedyktige unge, sier førstelektor i kroppsøving og idrettsfag ved NTNU, Egil Galaaen Gjølme.

Han peker på mangel på svømmeanlegg nært skolene.

– Det hjelper ikke at politikerne lager tydelige kompetansemål, hvis ikke lærerne får nok ressurser til å gjennomføre svømmeundervisningen, sier han.

I en reportasje på utdanningsnytt sier Gjølme at det er viktig å øve på å berge seg ut av vann ute.

– Da gjerne under realistiske forhold, sier Egil Galaaen Gjølme

Powered by Labrador CMS