Svensk rektor: – Jeg trenger flere ansatte, ikke færre

I Uppsalas skoler er økonomien presset. Lærere risikerer å bli sagt opp.

Publisert Sist oppdatert

Mange av rektorene i Uppsala, drøye seks mil nord for Stockholm, strever med å få årets budsjett til å strekke til, ifølge svt.se, som har kontaktet flere skoler i byen.

Samtlige, i tillegg til lærer-fagforeningen Sveriges lärare, vitner om en tøff økonomisk situasjon med innkjøpsstopp og nedbemanning på trappene.

– Jeg trenger flere ansatte, ikke færre, sier Torun Paulsson, rektor ved Danmarks skola.

Skolverket poengterer ofte verdien av tidlig innsats. Hvordan skal vi greie det når budsjettet sprekker?

Torun Paulsson, rektor ved Danmarks skola

– Skolverket poengterer ofte verdien av tidlig innsats. Hvordan skal vi greie det når budsjettet sprekker? sier hun.

Skolverket er den svenske skolens sentrale forvaltningsorgan.

På spørsmål fra svt.se om ikke alle må spare, i dagens ekstreme økonomiske situasjon, har rektor Torun Paulsson et talende svar: – Når det gjelder støtten per elev, er vi på niende laveste plass av Sveriges 290 kommuner.

Les også: Riksrevisjonen i Sverige mener finansieringen av friskolene må endres

Eva Christiernin, Socialdemokraterna, kommunalråd med ansvar for skole, lover ingen nye midler til skolene i år. Ikke alle skoler har det like tøft, sier hun, og tilføyer at nettopp dette er hun i ferd med å granske.

På spørsmål om målene som er satt for skolene er realistiske, svarer kommunalråden: – Jeg vet at det er tøft mange steder, men å senke ambisjonene, er å svike elevene, sier Christiernin.

Den svenske opplæringsloven tar ikke hensyn til om en kommune har nok penger til skolene eller ei. Ifølge lovens tredje kapittel skal alle elever gis «veiledning og stimulering» som de «utvikler så langt det lar seg gjøre, i henhold til målene for opplæringen».

– Vi er på elevenes side, sier Eva-Lena Ölund Brändström, enhetsleder hos Skolinspektionen, kontrollinstans for skolevirksomheten i Sverige.

Fikk du med deg denne? Svenske skolegårder fortsetter å krympe

Powered by Labrador CMS