Ill.foto: Innvandrermonumentet i Vadsø ble reist i 1977 til minne om den betydelige finske/kvenske innvandringen til Finnmark på 1800-tallet.
Ill.foto: Innvandrermonumentet i Vadsø ble reist i 1977 til minne om den betydelige finske/kvenske innvandringen til Finnmark på 1800-tallet.

Utdanningsforbundet må lytte mer til kvenene

Debatt: Trygg Jakola har bidratt med kunnskap som organisasjonen trenger, men vi har ikke vært flinke nok til å styrke og støtte hans arbeid.

Publisert Sist oppdatert

På Utdanningsnytt sine sider 9. mars retter Trygg Jakola kritikk mot meg og Utdanningsforbundet for vårt innlegg under høringen til Sannhets- og forsoningskommisjonen.

Jakola er ikke skuffa over det vi sa og det vi skrev, men over det vi ikke sa og skrev om kvenske barn og elever. Jeg vil takke Jakola for viktig innspill, og forsikrer om at både jeg og Utdanningsforbundet tar det til oss.

Jeg tror Jakola peker på noe viktig, det samiske har hatt en større plass i Utdanningsforbundet enn det kvenske og andre nasjonale minoriteter har. Arbeidet som sannhets- og forsoningskommisjonen driver, og rapporten som kommer, må øke bevisstheten i vår organisasjon, ikke bare om hvilken urett som har blitt gjort mot kvenske barn og elever, men og hvordan vi kan bidra til å rette opp uretten. Skolen er helt avgjørende i dette.

Dette er viktig arbeid for Utdanningsforbundet, og her må vi høre på de kvenske organisasjonene og våre kvenske lærere for å få til det beste for den kvenske befolkningen. Men vi må også øke forståelsen og kunnskapen om den kvenske befolkningens i majoritetsbefolkningen.

Men jeg tror vi dessverre har mye å lære og en veg å gå i vårt arbeid med en politikk for de kvenske elevene. Derfor er det viktig at Jakola og andre passer på og roper når vi ikke er gode nok. Trygg Jakola har bidratt med kunnskap som organisasjonen trenger, men vi har ikke vært flinke nok til å styrke og støtte hans arbeid.

Les også: Denne barnehagen jobber for at det kvenske språket ikke skal dø ut

Powered by Labrador CMS