Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Sunniva Holmåls Eidsvoll (SV).

Kutter samarbeid med Forandringsfabrikken i Oslo og Trondheim

Byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap i Oslo setter nåværende og fremtidige samarbeid med Forandringsfabrikken på pause.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg kan kun svare for det samarbeidet som skjer via min byrådsavdeling, og jeg vil informere Forandringsfabrikken om at potensielle samarbeid settes på pause, sier byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) til Psykologisk.no.

Utdanningsetaten i Oslo har ikke oversikt hvilke skoler som har inngått samarbeid med skoleoppleggene til Forandringsfabrikken.

– Vi ha heller ikke gitt skoler retningslinjer eller føringer for samarbeid med Forandringsfabrikken de siste årene, skriver de i en e-post.

Ammerud skole er en av skolene som tidligere samarbeidet med Forandringsfabrikken og brukte opplegget «»Timen Livet. Et opplegg foreldre ved skolen stilte spørsmål ved. Ammerud skole opplyser at de ikke lengre bruker opplegget.

Dermed følger Oslo etter Trondheim, som også fryser sitt samarbeid med Forandringsfabrikken etter Psykologisk.no sine avsløringer. Nettstedet har i en rekke artikler satt søkelys på hvordan Forandringsfabrikken jobber.

Byråden i Oslo peker samtidig på at brukermedvirkning og erfaringsbasert kunnskap fra barn har fått mye oppmerksomhet de siste årene, og at dette er bra og viktig.

– Vi er opptatt av å dra inn ulike kunnskapskilder, der oppsummert kunnskap fra barn og unge, kunnskap fra forskning og fra praksisfeltet alle er viktige kunnskapskilder. Vi skal fortsette å involvere og lytte til barn og unge, skriver hun.

Kutt i tilskudd

Forandringsfabrikken er en ideell stiftelse, og inntektene kommer fra offentlige tilskudd eller private givere. I 2020 mottok de over 22 millioner kroner i støtte fra ulike etater, fond og stiftelser. Over 6 millioner av dette kom fra Bufdir.

Bufdir bekreftet til Psykologisk.no at de fryser sine midler til Forandringsfabrikken, mens Helsedirektoratet betaler ut andre termin av driftstilskuddet. Dette «for å sikre at de ansatte får lønn», ifølge avdelingsdirektør Elise Husum i Helsedirektoratet.

Byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll opplyser at Forandringsfabrikken ikke har fått økonomisk støtte fra avdelingen siden 2018.

– Det er overføringer på totalt 305.573 kroner fra kommunens virksomheter, alle etater og bydeler, til Forandringsfabrikken i perioden 2015 til 2022 viser kommunens økonomisystem, sier hun.

Forandringsfabrikken mottok også et tilskudd på 180.000 kroner i 2019 til et prosjekt for integrering av unge flyktninger.

Powered by Labrador CMS