Ni år gamle Kostja og Misha er flyktninger fra Ukraina og er nå elever ved Byskolen i Sandefjord. Tidligere i april fikk de besøk av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Nå sikrer en ny avtale at pensjonerte lærere kan bidra i skoler og barnehager.

Ny avtale sikrer pensjonister som vil hjelpe ukrainske flyktninger

En ny avtale mellom KS og Unio gjør at pensjonerte lærere kan hjelpe ukrainske flyktninger uten å få avkorting i pensjonen.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge UDI har 5.200 ukrainske barn søkt asyl i Norge siden nyttår. Det fører til et betydelig behov for ekstra personell i skoler og barnehager.

En ny avtale mellom KS og Unio sikrer alt «pensjonert personell som arbeider med fordrevne fra Ukraina», deriblant pensjonerte lærere, muligheten til å bidra uten å få avkorting i pensjonen. Avtalen sier at man kan få 300 kroner i timen for arbeidet uten at det gir avkorting i AFP eller alderspensjon.

Les også: Trondheim har ingen morsmålslærere som kan ukrainsk

Avtalen gjelder fra 1. april og «i den tid slik særskilt pensjonistlønn ikke reduserer AFP i medhold av forskrift fastsatt av Arbeids- og inkluderingsdepartementet».

– KS er glade for at Arbeids- og inkluderingsdepartementet, etter et initiativ fra KS, raskt åpner for tiltak som kan bidra til at kommunene kan håndtere den ventede flyktningestrømmen, sier KS’ arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS