Askers ordfører Lene Conradi (H).

Askers ordfører vil haste-utrede kommunal-privat ungdomsskole

Regjeringen vil stoppe nye profilskoler. Nå sjekker Askers ordfører Lene Conradi (H) om det finnes en annen måte å få en ny realfagsskole i kommunen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har bedt kommunedirektøren finne ut om vi med privat støtte kan starte en kommunal realfagskole på ungdomstrinnet til høsten, sier ordfører i Asker Lene Conradi til Utdanningsnytt.

Hun ser for seg at det vil det kreve en eller anna form for hjelp eller samarbeid med private Norges Realfagsgymnas Ungdomsskole hvis dette skal være mulig å få en kommunal skole på plass på så kort tid. Ikke minst for å få rekruttert lærere vil et slikt samarbeid være viktig, ifølge Conradi.

– Dessuten ser vi at NRG- Us suksessfaktorer er deres læreplan, deres miks av fag og deres måte å organisere dagen. Så nå er spørsmålet hvordan vi eventuelt kan få dette inn i den kommunale skolen, sier hun.

Fredag la regjeringen og kunnskapsminister Tonje Brenna frem sine forslag til ny privatskolelov. De ønsker å fjerne muligheten for å opprette private profilskoler.

Kommunale profilskoler derimot, det er det ingenting i veien for, svarte Tonje Brenna Stortinget tidligere denne uken, da hun fikk spørsmål om hvorfor hun hadde lagt behandling av søknad om oppretting av nye privatskoler på is.

– Det er ingen ting i veien for at kommuner kan opprette skoler med innretning mot realfag, idrett eller andre fagretninger det måtte være behov for, sa Brenna.

Samme dag sendte Askers Høyre-ordfører henvendelsen til kommunedirektøren.

Les også: SV: – Endret friskolelov har ikke ført til et mer mangfoldig skoletilbud

Vil ikke skuffe elevene

En av søknadene som imidlertid ligger i kunnskapsministerens fryseboks er fra Norsk Realfagsgymnas Ungdomsskole. Skolen var planlagt å åpne i Asker til høsten. Lokalene skulle være i tilknytting til en velodrom som skal stå ferdig høsten 2022.

Husleia skolen skulle betale er en del av finansieringsplanene for velodromen. Norsk toppidrettsgymnas har alt fått godkjenning til å starte skole i lokala.

– Vi trodde jo det skulle gå greit å få godkjenning for realfagskolen. Men nå gjelder det å være frampå og se etter løsninger for ikke å skuffe elevene som har gleda seg til å begynne på denne skolen til høsten, sier Conradi.

Hun understreker at hun ikke veit om det vil gå og hvordan en eventuell miks av privat og kommunal skole vil se ut, men at "ingenting skjer om man ikke prøver".

Sp er positive

Leder i Oppvekstutvalget i Asker kommune Oddvar Igland fra Senterpartiet ser ordførerens utspill som et svar på Brennas uttalelser. Han er positiv til initiativet.

– På første møte i oppvekstkomiteen over påske skal vi vurdere forslag til hvordan vi som kommune kan samarbeide med næringslivet på en måte som kan få dette opp og gå, sier han.

Igland sier at Asker Senterpart har hatt en pragmatisk holdning til spørsmålet om privatskoler.

– Det ordinære valgfagstilbudet i ungdomsskolen er ikke nok til å ta ut det forbedringspotensialet ungdomsskolene i Asker har. Derfor har vi vært positive til NRGU, og lite fornøyd med at planene er lagt på is, sier han.

– Oslo kommune har et elitetilbud i ballett som et samarbeid mellom Ruseløkka ungdomsskole og Operaens ballettskole. Er det et eksempel å lære av for å skape kommunale profilskoler?

– Det kan godt være. Vi meiner jo at å ha slikt i kommunal regi er den beste løsninga. Det er ikke alltid like enkelt med private aktører, sier Oddvar Igland.

Powered by Labrador CMS