Norge trekker seg fra Yrkes-VM i Shanghai

Norge har bestemt seg for å trekke seg fra WorldSkills i Shanghai i Kina, som arrangeres i oktober.

Publisert Sist oppdatert

Beslutningen begrunnes med reiseråd fra Utenriksdepartementet og utfordringene som WorldSkills Norway ser knyttet til reise og opphold.

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Shanghai som ikke er strengt nødvendige, opplyses det På UDs hjemmeside.

Dette fordi Kina opprettholder strenge tiltak mot covid-19, og at det er svært få flyginger ut og inn av landet.

Shanghai har siden 1. april i år vært helt nedstengt. Det er uvisst når nedstengningen heves, og på grunn av de strenge tiltakene er det vanskelig å få tak i mat og nødvendig helsehjelp.

Tror ikke reisen blir bra

– Den usikre situasjonen og et negativt reiseråd fra UD gjør at Norge trekker seg fra arrangementet, sier Bjørnar Valstad, daglig leder i WorldSkills Norway i en pressemelding.

– Vi vil dessuten at alle ungdommer som deltar på våre aktiviteter skal få positive opplevelser som skaper minner for livet. Slik situasjonen har utviklet seg, tror vi ikke at en reise til Shanghai blir slik vi ønsker, fortsetter han.

I WorldSkills (Yrkes-VM) konkurreres det i over 60 ulike fag og det deltar ungdommer fra over 80 land.

Yrkes-VM skulle opprinnelig være arrangert i fjor høst, men ble flyttet på grunn av pandemien. Pandemien er mer eller mindre over her i Europa, men i Kina praktiseres null-smitte politikk. Dette skaper store utfordringer for arrangøren. Mesterskapet skal gjennomføres etter samme modell som under vinter OL i Beijing, hvor hele arrangementet holdes innenfor et lukket område med strenge restriksjoner.

– Trist, men riktig

– Det er trist for ungdommene som er i gang med forberedelsene og har gledet seg til mesterskapet, men ut fra rådene forhold er det en god og riktig beslutning, sier Valstad.

Han sier at beslutningen har forståelse og støtte fra WorldSkills Norways medlemsorganisasjoner.

Det norske yrkeslandslaget forbereder seg nå i stedet på Yrkes-EM 2023 i Polen

EM 2023 skulle egentlig gå i St Petersburg i Russland, men etter invasjonen av Ukraina ble Russland suspendert fra WorldSkills. Mesterskapet ble derfor flyttet til Polen.

– For de ungdommene som var tatt ut til VM, ser vi nå fremover mot neste sjanse som er EM i Polen sommeren 2023. Det gode med beslutningen er at vi får bedre tid til trening og forberedelser frem mot dette mesterskapet, men klart det er en omstilling når årets hovedmål faller bort. EM i Polen er nærmere vårt felles europeiske arbeidsmarked og vi vet at mange av våre organisasjoner ønsker å delta på dette mesterskapet. Etter høstens Yrkes-NM i Kristiansand vil Yrkeslandslaget suppleres med flere utøvere og bli med på samlingene frem mot dette mesterskapet, avslutter Valstad.

Powered by Labrador CMS