Kvalitetssikring av språk- og leseopplæringen for elever med behov for støtte Fagartikkel: Forfatterne av denne artikkelen tar for seg forebygging, diagnostisering og tiltak overfor barn som står i fare for å utvikle lese- og skrivevansker.
En ungdom med synshemming forteller om hvilke hjelpetiltak som er virksomme for henne Fagartikkel: Denne artikkelen bygger på et intervju artikkelforfatteren hadde med en svært talefør 19 år gammel jente som da denne artikkelen ble skrevet, hadde blitt synshemmet for litt over ett år siden. Den handler om når pedagogikk og hjelpetiltak møter "virkeligheten" til en person med synshemming.
Tegnspråk som inngang til inkludering i skolen Fagartikkel: Denne artikkelen er basert på samtaler med kontaktlærere og deres erfaringer når det gjelder inkludering av elever med hørselstap. Målgruppen for artikkelen er pedagoger, assistenter og andre som jobber med barn og unge med hørselstap, samt rådgivere i Statped og i PP-tjenesten
Skoleansattes erfaringer og utfordringer i møte mellom regelverk og pedagogisk praksis Fagfellevurdert forskningsartikkel: Resultater fra denne studien viser at det er et klart behov for at skoleansatte får mer kunnskap om regelverket som gjelder for skolen, både gjennom utdanning og i etterutdanning. Dette gjelder særlig utfordringene de opplever knyttet til tilpasset opplæring, spesialundervisning og skolemiljøet.
Skolen som regulerende miljø for elever med utfordrende atferd Fagartikkel: Denne artikkelen forsøker å gi svar på hvordan du som lærer kan møte elever som har en utagerende atferd på en bedre måte enn med irettesettelser, fjerning av goder eller andre atferdskorrigerende tiltak.
Når pedagogikk skaper utenforskap for elever med synshemming Fagartikkel: I denne artikkelen drøfter spesialpedagog Margrethe Sylthe hvordan lydillustrasjoner kan bidra til at elever som lærer best via hørselen og taktilsansen får likeverdig og inkluderende undervisning - slik at de ikke føler seg ekskludert fra resten av klassen.
Tidleg innsats i lys av nye føringar i utdanningspolitikken – med blikk på PP-tenesta Fagartikkel: Endringar i opplæringslova vil truleg føre til nye måtar å sjå og løyse oppgåvene på når det gjeld å gi tidleg hjelp. I denne artikkelen drøftar forfattaren nokre av utfordringane i høve dette.
Sårbare barn kan trenge støtte i overgangssituasjoner på skolen Fagartikkel: I denne artikkelen får du råd om hvordan du som lærer sammen med eleven, og eventuelt foreldre og hjelpeinstanser, kan finne løsninger slik at eleven takler overganger mellom aktiviteter på en bedre måte.
Fra skolevegring til trivsel på skolen for en gutt med autisme Fagartikkel: Denne artikkelen tar utgangspunkt i foreldrenes perspektiv og beskriver hvordan det tverrfaglige samarbeidet mellom foreldre, grunnskolen, barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling og PP-tjemesten forhindret at en gutt med autisme utviklet alvorlig skolevegring.
Selvbildet i en verden av vellykkethets- og prestasjonspress Fagartikkel: Denne artikkelen handler om hvor viktig personalet i barnehage og skole er for å skape gode og inkluderende miljøer som ivaretar selvbildet til alle barn. Både barn med åpenbare vansker og de som tilsynelatende fungerer godt, kan streve med vanskelige tanker og følelser som det er viktig at de får satt ord på og delt med andre.
Tilrettelegging på skolen for ME-syk ungdom Fagartikkel: Det er krevende å balansere mellom hensynet til helsen, det sosiale livet og opplæringen når det gjelder elever som har diagnosen myalgisk encefalopati (ME). I denne artikkelen deler en PP-rådgiver sine erfaringer om ungdom som har denne diagnosen, og de valg man er nødt til å ta når det gjelder opplæring for denne gruppen elever.
En god skolestart for førsteklassingene - forberedelser og tilrettelegging Fagartikkel: To PP-rådgivere som er veiledere i et kompetanseteam rettet mot klasseledelse og læringsmiljø deler i denne artikkelen sine erfaringer med å forebygge atferdsproblemer og forstyrrende atferd helt fra starten av 1. klasse – blant annet ved å veilede lærere slik at de har gode rutiner og legger vekt på viktige sosiale ferdigheter og samarbeidsferdigheter hos førsteklassingene.
Musikk og rytme som hjelp i mobilitetsopplæringen for personer med synshemming Fagartikkel: Mobilitet i forbindelse med personer som har nedsatt syn dreier seg om evnen til å orientere seg og ta seg frem fra et sted til et annet. Denne artikkelen drøfter hvordan musikkutøvelse kan ha god innvirkning på mobilitetsferdigheter hos barn og unge med synshemming.
Barnehagebarn, mobbing og utenforskap – du ser det ikke før du tror det! Fagartikkel: I denne artikkelen får du kunnskap og konkrete metodiske tips til hvordan du kan hjelpe barn som har vansker med å få delta i leken og samværet med de andre barna i barnehagen.
Personer med utviklingshemming trenger mer kunnskap om kropp, forhold og seksualitet Fagartikkel: Slik tilegnet en person med moderat utviklingshemming seg verdifull kunnskap om kropp og seksualitet ved hjelp av et individuelt tilpasset kurs bygget på undervisningsverktøyet KIS (Kropp, identitet og seksualitet).
Når tiltakene ikke har effekt – en kasusbeskrivelse av en elev med dysleksi Fagartikkel: Denne artikkelen tar for seg teori og forskning om dysleksi og redegjør så for hvordan man kan utrede og sette i verk tiltak overfor en elev med dysleksi.
Fagfellevurdert forskningsartikkel «Jeg er en skam for verden»Mobbingens konsekvenser og skammens betydning
Oppvekst med traumer Fagartikkel: Barn kan være preget av traumatiske opplevelser både direkte, ved at de selv er blitt utsatt for det, eller indirekte ved at deres foreldre har opplevd traumer som virker inn på deres omsorgsevner.
En bønn til barnehagepersonale og politikere fra moren til et barn med en gjennomgripende utviklingsforstyrrelse Kronikk: Det kan være krevende, ikke minst psykisk, å ha et barn som trenger omfattende oppfølging og tilrettelegging både hjemme og i barnehagen, og som vil trenge det i mange år fremover.
Elever med reaktiv tilknytningsforstyrrelse - Hvordan tilrettelegge skoledagen Fagartikkel: Denne artikkelen omhandler hva som kjennetegner barn med diagnosen reaktiv tilknytningsforstyrrelse (RAD), og tiltak i skolen for å gi disse barna mest mulig trygge rammer slik at de kan bygge positive relasjoner til andre.
Barn med språkforstyrrelser og tilrettelegging av et godt språkmiljø for alle barna i barnehagen Fagartikkel: Henvisninger av barnehagebarn til PP-tjenesten dreier seg ofte om bekymring for barnets språkutvikling. Forfatteren av denne artikkelen gjør her rede for hvordan man kan stimulere alle barnas språkutvikling, men spesielt for de barna som har forsinket språk og språkforstyrrelser og derfor trenger spesiell oppfølging.
Diagnostisering av dysleksi ved hjelp av Logos - noen refleksjoner Fagartikkel: Hvert år får mange nye elever en dysleksidiagnose basert på resultater av Logos. Hvor mye kan man stole på at diagnosen er riktig? Kan en lav skår på deltestene skyldes andre forhold? Artikkelforfatteren drøfter her noen faktorer som kan påvirke resultatene og dermed bidra til en feilaktig diagnose.
Bekymringsfullt skolefravær – årsaker og tiltak Fagartikkel: Forfatteren av denne artikkelen ønsker å gå bort fra det mye brukte begrepet «skolevegring» og heller erstatte det med «bekymringsfullt skolefravær». Hun påpeker at skolevegring oppleves for snevert når man står overfor en så mangesidig utfordring, og redegjør her for hva disse utfordringene kan dreie seg om.
«Problembarn» – erfaringer fra elever som har gått på spesialskole Fagartikkel: Denne artikkelen baserer seg på intervjuer av ungdom som tidligere har gått på spesialskole, om deres erfaringer både fra den ordinære skolen og fra spesialskolen. Hensikten med intervjuene var å få kunnskap som kan bidra til å styrke inkluderingen og trivselen i dagens skole.
Askeladden som inspirator for et nytt kunnskapssyn Fagartikkel: Artikkelforfatterne tar her utgangspunkt i eventyrskikkelsen Askeladden og fabulerer fritt rundt hans oppvekstbetingelser og personlighet. Hvilke kvaliteter kan Askeladden ha hatt som gjorde at han lyktes bedre enn de to brødrene sine, og er det muligens slike kvaliteter som vil bli etterspurt i fremtiden?
Skolen kan påvirke elevers psykiske helse både positivt og negativt Fagartikkel: Hvordan kan lærere avdekke at elever sliter med depresjon, og hvordan kan de best tilrettelegge skoledagen for disse elevene?
Læreres perspektiver på en god sakkyndig vurdering og dens relevans for spesialundervisning Forskningsartikkel: Denne artikkelen er fagfellevurdert og bygger på intervjuer av seks grunnskolelærere som har erfaring med spesialundervisning og samarbeid med PP-tjenesten.
Spesialpedagogikk i barnehagen: Respekt og tillit må prege samarbeidet Fagartikkel: Denne artikkelen presenterer metoder og tilnærminger som kan brukes i spesialpedagogisk arbeid i barnehagen. Forfatteren belyser også hvordan holdninger og verdisyn påvirker prosesser knyttet til samarbeid og tidlig intervensjon.
Positiv psykologi i spesialundervisning - kunsten å bygge på styrker Fagartikkel: Ved å rette oppmerksomheten mot positive faktorer og styrker hos elever istedenfor svakheter, kan man hjelpe elevene til få en økt mestringsfølelse. Dette er spesielt viktig innenfor spesialundervisning der flere av elevene kan slite med et negativt selvbilde.
Synshemming og kroppsøving Fagartikkel: Formålet med denne artikkelen er å undersøke kva som eksisterer av forsking knytt til synshemming i kroppsøving, og gje råd om korleis ein kan tilpasse undervisninga slik at synshemma elevar skal oppleve meistring i faget.
Er det rom for mangfold og ulikhet i den norske skolen? Fagartikkel: Blir mangfold og forskjellighet sett på som en berikelse i skolen, eller blir de elevene «det er noe ekstra med» heller sett på som en belastning? Mye tyder på at skolen ikke har kapasitet til å ivareta disse elevene på en god måte med de ressursene de har til rådighet.
Tourettes syndrom og selvregulering Fagartikkel: Denne artikkelen gir en beskrivelse av hva som kjennetegner Tourettes syndrom, hva personer med denne diagnosen og eventuelle tilleggsdiagnoser- og vansker strever med, og hvordan man best kan tilrettelegge slik at de får en best mulig hverdag.
Spesialpedagogikk for morgendagens skole – nye mål og ny mening Fagartikkel: Spesialpedagogisk kompetanse er en forutsetning for å få til en inkluderende og læringsfremmende skole for alle elever hevder Marit Uthus i denne artikkelen. Men denne kompetansen er dessverre mangelvare i dagens skole og har også vært det i lang tid.
Hjernerystelse - akutte tiltak og tilrettelegging i barnehage og skole Fagartikkel: Det kan være helt avgjørende for hvordan det går senere at vi vet hvordan vi skal handle når et barn eller en elev får en hjernerystelse.
Ivaretakelse av urolige barn og unge på skolen Fagartikkel: Denne artikkelen handler om urolige barn og unge – de som avbryter, forstyrrer og synes å mangle impulskontroll. Hvordan skal man ivareta disse barna på en god måte innenfor et inkluderings- og mangfoldsperspektiv?.
Hvorfor kamuflerer jenter og kvinner autismen sin i sosiale settinger? Forskningsartikkel: Jenter og kvinner med autsime og gode kognitive ferdigheter forsøker ofte å skjule sine autistiske symptomer og sosiale samspillsvansker gjennom imitasjonsteknikker for å fremstå som mest mulig «normale».
Lærermobbing må debatteres og snakkes åpent om Fagartikkel: Bare på den måten kan vi forebygge at dette skjer overfor stadig nye elever.
Tilrettelegging av matematikkundervisning for elever med utviklingshemming Fagartikkel: I denne artikkelen presenteres kunnskap om kartleggingsverktøy og undervisningsstrategier lærere kan benytte for elever med lett og moderat utviklingshemming.
Diagnostisering av ADHD – perspektivet bør utvidast Fagartikkel: Artikkelforfattarane påpeikar at sjølv om barn og unge si åtferd kan vere prega av symptom som liknar ADHD, er det ikkje sjølvsagt at det er det som er årsaka.
En grunnleggende kommunikasjonssvikt mellom skolepolitikere - og elever og lærere Fagartikkel: Forfatteren av denne artikkelen drøfter her, med utgangspunkt i en spørreundersøkelse blant lærerstudenter, om kvaliteten i skolen virkelig er så god som den gjerne fremstilles av skolepolitikerne i Norge.
Spesialundervisning og inkludering i klasserommet Fagartikkel: Denne artikkelen handler om et utviklingsarbeid på Tistedal skole i Halden kommune, der målet har vært at all spesialundervisning skal foregå inne i klasserommet. Etter at prosjektet har pågått i drøyt tre år, har de høstet mange positive erfaringer.
Elever med nevroutviklings-forstyrrelser og alvorlig skolefravær Fagartikkel: Elever med nevroutviklingsforstyrrelser forteller hva de selv mener er årsaken til skolefraværet de har hatt, og hva som bør endres for at elever med slike vansker skal få en bedre skolehverdag.
Uteskole kan være en utfyllende læringsarena for barn med lærevansker Fagartikkel: Uteskole er en god måte å arbeide med innholdet i de ulike fagene på, den gir konkrete erfaringer i møte med virkeligheten og knytter teori og praksis sammen.
Slik ble en gutt med synshemming hjulpet fra skamfølelse og utenforskap til fellesskap og inkludering Fagartikkel: Med utgangspunkt i eventyret Den stygge andungen, av H. C. Andersen, belyser artikkelforfatterne her den vonde følelsen det kan være, å skamme seg over å føle seg annerledes enn de andre.
Samarbeid mellom barnevern og spesialpedagogikk Fagartikkel: Forskningsresultater viser at mange barnevernsbarn mislykkes i utdanningssystemet. Artikkelforfatteren drøfter her hvordan man kan hjelpe disse barna til å mestre skolefaglige utfordringer bedre ved å få til et tettere samarbeid mellom spesialpedagogikk og barnevern.
Det er viktig med opplæringskurs for foreldre og lærere til barn med ADHD og Tourettes syndrom Fagartikkel: Artikkelforfatteren som er spesialpedagog i BUP deler her nyttige erfaringer fra kurs hun har holdt for foreldre og lærere til barn som nylig har blitt diagnostisert med ADHD og/ eller Tourettes syndrom av barne- og ungdomspsykiatrien.
Lese- og skrivevansker - er det på tide å tenke nytt? Fagartikkel: Når man skal diagnostisere og sette i verk tiltak for elever med dysleksi og lese- og skrivevansker, er det viktigste å motivere og støtte eleven til å lære på den måten som er best for den enkelte, argumenteres det for i denne artikkelen.
Fra skole til arbeid for unge voksne med Downs syndrom Forskningsartikkel: Med tanke på deltakelse i et framtidig arbeidsliv for elever med Downs syndrom, er det ønskelig med et aktivt samarbeid mellom skole, NAV og potensielle framtidige arbeidsgivere skriver forfatterne av denne forskningsartikkelen.
Elever trenger lærere med kunnskap om psykisk helse Fagartikkel: For barn og ungdom som har psykiske helseplager, er det av stor betydning at lærerne kan noe om denne tematikken og vet hvilke faresignal de bør se etter, og hvor man kan søke hjelp ved behov.
Et pedagogisk støttesystem i endring, hva nå? Debattinnlegg: Forslaget til ny opplæringslov (NOU 2019: 23) hadde høringsfrist 1. juli i fjor. I dette innlegget drøftes noen av endringene som vedrører det spesialpedagogiske fagfeltet.
Epilepsi - mer enn anfall Fagartikkel: Denne artikkelen gir innblikk i hva det kan innebære å ha epilepsi, og hva man bør vektlegge ved tilrettelegging i barnehage og skole for disse barna.
Barn og unge med alvorlig grensebrytende atferd i skolen Fagartikkel: Artikkelforfatterne drøfter her om dagens praksis i arbeid med denne gruppen barn og unge i for stor grad bærer preg av en teoritung tilærming, og i for liten grad fremstår som et praktisk pedagogisk håndverk.
Barn med autismespekterforstyrrelser og tilrettelegging i barnehagen Fagartikkel: For å få til en vellykket inkludering av barn med ASF i barnhagen er godt samarbeid mellom spesialpedagog og barnehagepersonale viktig, i tillegg må man være bevisst på hvordan man organiserer det fysiske miljøet.
Hvordan gi stemme til barn med multifunksjonshemming Fagartikkel: Forfatterne av denne artikkelen ønsker å sette søkelyset på det å oppdage og gi mening til de rikelige ikke-verbale uttrykkene barn med multifunksjonshemming kommuniserer ut.
Fagartikkel: 20 barnehageansatte forteller om deres tanker om hvordan mobbing kan forebygges, og hvordan man bør gripe inn for å stanse den
Mer didaktikk, takk Fagartikkel: Forfatteren av denne artikkelen ønsker mer oppmerksomhet rettet mot innholdet i undervisningen og kunnskap om didaktikk (undervisningslære) i spesialpedagogikken.
Morsmålsaktiviserende læring Fagartikkel: Når en elev har lite erfaring og ferdigheter i opplæringsspråket, kan en god flerspråklig opplæring være helt avgjørende for at han eller hun skal tilegne seg kunnskap og nye språkferdigheter.
Fagartikkel: Samarbeid om og med elever som sliter med utagerende eller tilbaketrekkende atferd i skolen
Fagartikkel: Slik kan man forebygge bruk av tvang og makt i undervisningen for elever med utviklingshemming og utfordrende atferd