Romania strammer inn seksualundervisningen

Nær halvparten av alle mødre under 15 år i EU er fra Romania. Nå skal landets foreldre kunne kreve fritak fra seksualundervisning for barna.

Vedtaket fra den rumenske nasjonalforsamlingen er et kompromiss etter en langvarig debatt i landet. En rekke religiøse organisasjoner med foreldre i ryggen har lenge ønsket å fjerne seksualundervisning fra læreplanen.

Nå skal elever fortsatt få lære om prevensjon og seksuelt overførbare sykdommer, men kun fra 14-årsalderen og med foreldrenes samtykke.

I mars ble det kjent at Florida forbyr undervisning om seksuell legning til og med 3.klasse. Florida-guvernør Ron DeSantis mener at foreldre, ikke lærere, bør ta opp temaer om seksuell legning og kjønnsidentitet med barna sine. Også i Polen vil regjeringen gjøre det slutt på seksualundervisning i polsk skole.

Romania har den høyeste andelen tenåringsmødre i EU. Av jenter som får barn før fylte 15 år i EU bor hele 44,4 prosent i Romania, ifølge Eurostat. Blant jenter under 18 som får barn er andelen 30 prosent.

Tenåringsmødrene kommer vanligvis fra fattige bygdeområder, ifølge den lokale avdelingen av Redd Barna.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS