Vi kan ikke fortsette å splitte opp og privatisere skolesystemet vårt, sier kunnskapsminister Tonje Brenna.
Vi kan ikke fortsette å splitte opp og privatisere skolesystemet vårt, sier kunnskapsminister Tonje Brenna.

Onsdag trer den nye privatskoleloven i kraft

Den nye privatskoleloven strammer inn muligheten for å godkjenne nye privat- og yrkesskoler.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag trer den nye privatskoleloven i kraft, og det innebærer at muligheten for å godkjenne nye privat- og yrkesskoler blir strammet inn.

– En forutsetning for at Norge skal være et land med små forskjeller og høy tillit, er en sterk offentlig fellesskole der barn og unge med ulik bakgrunn møtes og lærer sammen. Det gjør noe med det norske samfunnet, som skal være åpent og tolerant, når folk med ulik sosial og kulturell bakgrunn i mindre grad møtes i de samme klasserommene. Derfor kan vi ikke fortsette å privatisere og splitte opp skolesystemet vårt, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.

De siste ti årene har det i snitt blitt opprettet én ny privatskole i måneden i Norge. Den nye loven innskrenker muligheten til å opprette nye skoler og å utvide eksisterende tilbud.

Et reelt supplement

– Regjeringen vil stanse privatiseringen og bygge en sterkere og mer mangfoldig offentlig fellesskole. De tilbudene som Solberg-regjeringen mente man trengte private skoler for å gi, mener jeg i stedet kan gis i den offentlige fellesskolen. Du skal ikke trenge å betale privatskoler for å kunne fordype deg i for eksempel realfag og idrett, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Les også: Regjeringen vil fjerne muligheten for å opprette profilskoler og private yrkesfagskoler

For å bli godkjent må nå privatskoler representere et reelt supplement til den offentlige fellesskolen. De kan for eksempel bli godkjent med basis i en anerkjent pedagogisk retning, som steinerskoler eller som internasjonal skole.

Alternativt tilbud

Høyres utdanningspolitiske talsperson, Jan Tore Sanner, sier at den offentlige skolen er og blir bærebjelken i det norske utdanningssystemet, men Høyre ville ha et alternativt tilbud til de elevene som ønsket det.

– Regjeringen kutter i mangfold og elevenes mulighet til å velge. Brenna har nå fjernet muligheten til å opprette friskoler som kan tilby yrkesfag, til tross for at bedriftene skriker etter flere med fagkompetanse, og vi ser yrkesfaglige friskoler rundt om i landet der nesten alle elevene fullfører. Vi trenger et godt offentlig-privat samarbeid for å gi elevene et bedre tilbud og bedriftene den fagkompetansen de trenger, sier Sanner.

(©NTB)

(©NTB)

Powered by Labrador CMS