Flere søker samiske lærerutdanninger

Ti søkere med samisk barnehagelærerutdanning som førstevalg skaper glede ved Samisk høgskole.

Publisert Sist oppdatert

Rektor ved skolen, Laila Susanne Vars, er storfornøyd, ifølge NRK. Hun meiner mye markedsføring er en av grunnene til den sterke søkninga til den nye utdanninga. Samtidig er Nord universitet svært tilfredse med å ha seks søkere til lulesamisk lærerutdanning og fire til sørsamisk lærerutdanning.

Linnéa Knutsen som skal begynne på lulesamisk lærerutdanning i Bodø synes det er svært lukrativt å få en nesten gratis utdanning og samtidig være sikra jobb når hun er ferdig.

Sametinget deler ut 50 000 i stipend til studenter ved samisk barnehage- og lærerutdanninger, og Statens Lånekasse sletter 50 000 av studielånet årlig.

Men Linnéa Knudsen har flere grunner den de økonomiske for å ta samisk lærerutdanning. Hun konstaterer at på hjemstedet Drag, et kjerneområde for lulesamisk, er det vanskelig å få samiskkyndige lærere.

Drag er et kjerneområde for det lulesamiske språket i Norge. Også der er det vanskelig å få lulesamiske lærere.

– Det kan hende at mine småsøsken ikke får like bra språkopplæring som jeg fikk. Derfor vil jeg bli lærer, sier hun til NRK.

Stipendet til lærerstudentene er bare ett av flere tiltak fra Sametinget og utdanningsinstitusjonene for å rekruttere flere til samisk lærerutdanning.

– Hvis tiltaka har bidratt til gode søkertall blir jeg glad. Det er mange aktører som har jobba aktivt med rekruttering og med å spre informasjon om utdanningstilbudene. Disse søkere kan vente seg mange jobbtilbud, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen

Powered by Labrador CMS