Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet uttrykker støtte til Ukraina på vegne av forbundet.

Utdanningsforbundet: Folket og våre kollegaer i Ukraina skal vite at vi støtter dem

Utdanningsforbundet oppfordrer myndighetene i Russland om å stanse krigshandlingene i Ukraina umiddelbart.

Publisert Sist oppdatert

Pedagogstudentene og Utdanningsforbundet sier de står i solidaritet med Ukraina.

— Vi sender all solidaritet til våre fagforeningsvenner i Ukraina, og ikke minst til de som er våre medstudenter og de som skal bygge skole og utdanning der for framtida. Dette er kjempedramatisk, og det er viktig å være her i dag og vise at vi støtter det Ukrainske folket, sier leder av Pedagogstudentene, Elise Håkull Klungtveit til Khrono.

Utdanningsforbundet fordømmer på det sterkeste det russiske angrepet på Ukraina, skriver de i en uttalelse og fortsetter:

«Russland sine krigshandlinger mot nabolandet Ukraina er et alvorlig brudd på folkeretten. Menneskeliv har allerede gått tapt og det er grunn til å frykte at tusenvis vil miste livet i tiden som kommer.»

«Folket og våre kollegaer i Ukraina skal vite at vi støtter dem. De står ikke alene. Sammen med fagbevegelsen i Norge og resten av Europa og verden forøvrig vil vi gjøre vårt for å hjelpe. Utdanningsforbundet oppfordrer norske myndigheter til å bistå våre ukrainske venner med humanitær hjelp.»

Barn og unge på flukt

Utdanningsforbundet påpeker at barn og unge alltid er blant de som blir hardest rammet av krig og konflikt.

«Russlands aggresjon vil ramme livene til den oppvoksende generasjonen i både Russland og Ukraina. De sporene som krigen etterlater kan aldri viskes ut,» heter det i uttalelsen fra UDF.

«Krigen vil føre folk på flukt. Norske myndigheter må ta sin del av ansvaret for å gi flyktninger et verdig liv i en krevende situasjon. Vi må gjøre vårt for at flyktningene sine rettigheter oppfylles i tråd med våre internasjonale forpliktelser, inkludert et godt barnehage- og skoletilbud til barn og unge.»

Snakk med barna

Leder av Pedagogstudentene, Elise Håkull Klungtveit var en av dem som demonstrerte utenfor den Russiske ambassaden torsdag.

— Hva tenker du om det som nå skjer i Ukraina?

— Det som skjer i Ukraina nå er svært dramatisk, og mørkt. At vi i 2022 opplever krig på denne måten i Europa er ufattelig, sier Klungtveit.

— Hvorfor er det viktig for dere å vise solidaritet?

— Nå er det mange uskyldige liv som endres for alltid, som står i stor fare, og som går tapt. Et helt land og folk mister frihet og lever i stor frykt. De er våre medstudenter våre kolleger, våre brødre og søstre, da er det minste vi kan gjøre å vise solidaritet.

Leder av Pedagogstudentene er utdannet barnehagelærer.

— Hvordan skal man forklare det som nå skjer for de minste barna?

— Hvordan vi som barnehagelærer skal forklare barn dette tror jeg ikke finnes en oppskrift på dessverre, fordi alle barn, og barnegrupper er forskjellige, og vil måtte møtes der de er.

Klungtveit mener det er viktig å ikke undervurdere de yngste barna.

— De opplever den alvorstyngede stemningen, så å møte barn med vår pedagogiske kompetanse og omsorg er helt avgjørende. I disse alvorlige tidene viser det oss også hvor utrolig viktig det er at barn møtes av kvalifiserte lærere som har høy faglig og pedagogisk kompetanse til å ta de viktige, men alvorlige samtalene, sier Elise Håkull Klungtveit.

Saken ble oppdatert kl 18:25 med en kommentar fra Pedagogstudentene.

Powered by Labrador CMS