Oslo 20211104. Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) under en pressekonferanse om fraværsreglene i videregående opplæring.Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Kunnskapsministeren: Skolene kan ta tidlig juleferie

Tonje Brenna sier kommuner som opplever smittepress i skolene, står fritt til å gi tidligere juleferie. Men da må de ta igjen disse dagene senere.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver VG.

– Kommunen kan endre skoleruten sin slik at siste dag før jul blir tidligere enn opprinnelig bestemt, men da må de ta igjen dagene i løpet av våren. Dersom kommunene skal gjøre endringer i skoleruten, må kommunene være oppmerksomme på at dette kan bety at foreldre må være hjemme fra jobb med barn som ikke kan være alene hjemme, skriver kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en e-post til VG.

Denne uka ble det klart at Danmark stenger skolene allerede fra 15. desember som et tiltak mot smittespredning.

Brenna påpeker imidlertid at det ikke er noen faglige råd som tilsier at man nasjonalt bør stenge skolene for fysisk undervisning.

Denne uka gjeninnførte regjeringen trafikklysmodellen. Siden har flere kommuner satt sine grunnskoler på gult nivå. I Bærum har man også kortet ned åpningstiden i offentlige barnehager.

– Barn og unge skal ha et tilbud

I et intervju med Utdanningsnytt onsdag understreket kunnskapsministeren at trafikklysmodellen gir mer fleksibilitet i hvordan man organiserer skoledagene.

– Ved at vi innfører trafikklysmodellen er det nå krav om at skoler og barnehager må driftes smittefaglig forsvarlig. I ordningen ligger det også mer fleksibilitet for hvordan man organiserer skoledagen, avhengig av nivået skolen er på. Men jeg er opptatt av at barn og unge skal være i skoler og barnehager og ha det tilbudet, sa Brenna og la til:

– Jeg forstår at nå som vi iverksetter tiltak for å få ned smitten, og samtidig sier at barna skal ha en så normal hverdag som mulig, så kan det oppleves som motsetninger for dem som jobber i skoler og barnehager. Da må jeg minne om at situasjonen nå er en helt annen enn for et år siden og de voksne er dessuten vaksinert.

Powered by Labrador CMS