26.februar demonstrerte finner for å støtte Ukraina. Her fra Senatstorget i Helsinki.

Finsk lærerorganisasjon har brutt med den russiske fagforeningen

Den finske lærerorganisasjonen, OAJ, har brutt kontakt med den russiske fagforeningen for lærere. Det er ennå ikke klart om russerne fortsatt får være med i organisasjonen Education International.

Den finske lærerorganisasjonen har forhørt seg med sine medlemmer om hva de burde gjøre med sitt samarbeid med Russland etter at landet invaderte Ukraina.

– Vi fikk god og engasjert tilbakemelding fra våre medlemmer, og bestemte oss for å bryte samarbeidet med ESEUR, sier Jenni Arnkil, organisasjonssjef og ansvarlig for solidaritetsarbeidet i finske OAJ.

Etter invasjonen la Den fellesrussiske fagforeningen for utdanning, ESEUR, ut en støtte til krigen på sin hjemmeside. Både Ukraina og Finland ba da Education International om å ekskludere Russland. Finland valgte å bryte samarbeidet med ESEUR.

– For oss var det viktig at vi tok en avgjørelse med en gang. Vi informerte både våre medlemmer og EI sitt styre. For oss var dette en lett avgjørelse, sier Arnkil.

Uklart hva EI vil gjøre

Utdanningsforbundet er medlem av Education International, og Steffen Handal sitter i styret i organisasjonen. Torsdag i forrige uke hadde EI et møte om saken, men det er ennå ikke kommet noen uttalelse om de kommer til å ekskludere russerne. Den finske lærerorganisasjonen venter nå på svar.

– Fra vårt synspunkt ville det vært fint om EI tok en avgjørelse så fort som mulig, men vi stoler på at EI vurderer dette nøye og kommer med en avgjørelse når de er klar, sier Arnkil.

Les også: Støtte til Russlands krig må føre til boikott, ifølge Russland-ekspert

Utdanningsnytt har tidligere spurt leder Steffen Handal om det er aktuelt for Utdanningsforbundet å bryte med den russiske organisasjonen. Han svarte da:

– Vi har ingen direkte kontakt med den russiske lærerfagforeningen og har ikke hatt det på lang tid. For oss blir det viktig å følge opp forpliktende vedtak i de internasjonale organisasjonene som vi er medlem av.

Powered by Labrador CMS