Oslo har brukt 2,6 milliarder på barnehager – men flere av de nye plassene står tomme

Oslo Høyre mener byrådet sløser med pengene.

Publisert

Det skriver Nettavisen.

Deres undersøkelser viser at Oslo kommune nå har 47 000 barnehageplasser. I 2020 alene ble det utviklet 2988 nye plasser. Til sammen har dette kostet 2,6 milliarder kroner. Penger som blant annet er finansiert med midler fra eiendomsskatten.

Men per dags dato er det nå en overkapasitet i sektoren. Blant annet står Skullerudbakken barnehage, en av de nybygde barnehagene med plass til 240 barn, foreløpig tom.

I Margarinfabrikken barnehage, som er Norges største barnehage, kutter de 120 barnehageplasser fra august.

Langsiktighet

Oslo Høyres leder, Morten Steenstrup, mener barnehageutbyggingen var et skalkeskjul for å innføre eiendomsskatt.

– Jeg er sikker på at hovedpoenget til byrådet aldri var å bygge barnehager, men å innføre eiendomsskatt. Barnehagene er bygget men kommunen bare fortsetter å kreve inn eiendomsskatt, sier han til Nettavisen.

Byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) svarer med at Høyre bør tenke mer langsiktig.

– Befolkningsprognoser peker på nedgang i antall barn i aldersgruppen 1-5 år til ca. 2024, og deretter viser prognosene en jevn vekst i den neste tiårsperioden. Det er kommunens ansvar å sørge for at vi kan tilby nok barnehageplasser i byen vår også om 5 og 10 år, sier Eidsvoll.

Les også: – Vi ser dette som en unik mulighet til å styrke andelen barnehagelærere

Kutt i flere kommuner

Utdanningsnytt har i en rekke saker sett nærmere på utviklingen i barnehagesektoren.

Tall fra SSB viser at det nå er 25.000 færre barn i barnehagealder i Norge enn for bare seks år siden. Og fremskrivningene viser at det skal bli enda færre.

I flere kommuner er det, på grunn av synkende barnetall, en overkapasitet på barnehageplasser. Kongsberg kommune er en av dem. Mens det for noen få år siden var nærmere 300 ettåringer i kommunen, er det i år 217 ettåringer, ifølge Statistisk sentralbyrå. Der er arbeidet med å nedskalere barnehagetilbudet i gang.

Også Stavanger er det varslet store plass-kutt. Der kan 200 barnehageplasser bli lagt ned fra neste høst.

– Vi foreslår avvikling av 200 barnehageplasser fra 2022 og totalt 500–600 plasser innen 2025, sier direktør for oppvekst og utdanning, Helene Ohm til Stavanger Aftenblad i høst.

Powered by Labrador CMS