Professor Elling Ulvestad ved Haukeland universitetssjukehus mener hurtigtestene er for dårlige og at massetesting derfor kan fremme smitte.

Professor mener massetesting av elever kan føre til økt smitte

Professor Elling Ulvestad ved Haukeland universitetssjukehus mener hurtigtestene er for dårlige og at massetesting derfor kan fremme smitte.

Publisert

Planen til myndighetene er at alle elever og ansatte i skoler og barnehager i Norge skal ta en hurtigtest før første skole-/barnehagedag.

Professor Elling Ulvestad, som er avdelingssjef ved mikrobiologisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus, er imidlertid skeptisk til massetesting med hurtigtester.

– Kvaliteten på hurtigtestene er så dårlig at vi ikke kan stole på dem, sier han til Aftenposten.

Han mener derfor at myndighetenes strategi ikke vil hindre smitte, men derimot kan fremme smitte. Elever som får falskt negativt svar på hurtigtesten, går på skolen og kan smitte andre.

– Har du symptomer, kan du til en viss grad stole på svaret. Men mange smittede er asymptomatiske og får ikke utslag på hjemmetesten. Da gir den falsk trygghet. Derfor er det all grunn til fra et faglig ståsted å være skeptisk til massetestingen med hurtigtester før skolestart, har Ulvestad tidligere sagt til Bergens Tidende.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier i en kommentar til Aftenposten at det i alle land er begrenset analysekapasitet for PCR-prøver. Derfor brukes hurtigtester i stadig større omfang mange steder. Hurtigtestene som brukes i Norge, er svært gode til å fange opp personer som er i en fase der de kan smitte andre, ifølge Nakstad.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS