Rebecca Fon ser opp til brudebuketten hun har laget. Foto: Kari Kløvstad
Rebecca Fon ser opp til brudebuketten hun har laget. Foto: Kari Kløvstad

Romantikk og dramatikk hos blomsterdekoratørene på Vea

Stemningen er hektisk rundt arbeidsbordene til blomsterdekoratørene på Vea. Jane Eyre har satt stemningen, og det er en time igjen til brudearbeidene skal presenteres og bedømmes.

Leni Bynne pusler små bær på plass på et papphjerte, mens flere av de andre elevene stresser med å få ferdig et moodboard, som skal på plass bak blomsterarbeidene, for å skape den rette stemningen.

Artikkelen er også publisert i Yrke nr. 2/2017

Vi er på besøk hos blomsterdekoratørene på Vea, som nå har skiftet navn til Norges grønne fagskole – Vea. Den ligger rett nord for Moelv, med flott utsikt over Mjøsa, og historien strekker seg helt tilbake til 1923. Da ble det opprettet hagebruksskole for kvinner her.

 

Jane Eyre

Elevene på Vg2 har den engelske romanperson Jane Eyre som tema. De har sett filmen om hennes dramatiske liv på 1800-tallet, bygget på romanen av Charlotte Brontë, og nå er oppgaven brudearbeid.

I tillegg til grunnutdanning har Vea fagutdanningen «botanisk design» for blomsterdekoratører. Dette er en lederutdanning der undervisningen har fokus på å etablere og utvikle en bedrift. Her må du ha fagbrev for å komme inn.

 

Tidene skifter

Hildegunn Aas er leder av blomsteravdelingen på Vea. Tidene har endret seg siden hun selv gikk på skolen midt på 80-tallet. Da var det lang venteliste, og hun måtte samle praksis i to år for å komme inn. Nå er det litt vanskeligere å fylle opp klassene da akademisk utdanning har vært mer populært enn yrkesutdanning de siste årene.

– Dette håper vi er i ferd med å snu, og vi opplever at det satses mye mer på yrkesutdanning nå enn tidligere. Tenk så trist det hadde vært om det ikke fantes blomsterdekoratører, spesielt til store anledninger som barnedåp, konfirmasjon, bryllup og begravelser, sier Hildegunn Aas.

 

Less på

Minimalismen er definitivt ute når det gjelder bruk av blomster. «Less is more» er blitt til «less på mer», fleiper lærerne på Vea.

– Det er lov å dra naturen inn og gjøre det grønt og frodig. Romantikken, med sin dekorative blomsterbruk, er fortsatt her, og rosa holder seg sammen med grått, men nå skal fargen være mer sløret, sier Aina Østby, faglærer på Vea.

 

Hjertet

Inne hos elevene gir klassestyrer Aina Østby klar beskjed om at det er fem minutter igjen til presentasjon. Noen blomster blir rettet på, de siste lyspunktene stilles inn og Leni får på plass alle stjerneskjermene på bryllupshjertet sitt. Flere av elevene har jobbet til langt på natt og er både slitne, spente og nervøse. Presentasjonen skal skje på engelsk, da dette er et tverrfaglig samarbeid. Dette gjør det ikke enklere.

Tiden er ute. Lærerne Aina Østby og Eli Bentzen setter seg ned med vurderingsskjemaet i hånden, omgitt av de andre elevene. Foran står Leni Bynne stødig og forteller, med hjertet i hånden

Powered by Labrador CMS