Månestråle barnehage i Oslo tapte ankesaken og må betale tilbake millionbeløp.
Månestråle barnehage i Oslo tapte ankesaken og må betale tilbake millionbeløp.

Månestråle barnehage må betale tilbake 1,7 mill. kr.

Barnehagen på Frogner i Oslo tapte ankesaken mot kommunen og må betale tilbake 1,7 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

aKommunen krevde i fjor vinter at barnehagen skulle betale tilbake millionbeløpet, men barnehagens eier anket. Vedtaket fra Fylkesmannen er endelig og kan ikke ankes videre, skriver Klassekampen.

Slipper å betale tilbake for spa og aromamassasje

Eieren av barnehagen har tatt ut lønn på over en million kroner; lønnsutbetalingene nådde toppen i 2013 da Kari Tovar hadde en lønn på 2,2 millioner kroner fra barnehagen.

Kravet fra kommunen gjelder tilbakebetalinger for årene 2015 og 2016.

Utdanningsnytt har tidligere skrevet om flere kommuner som sier at økonomiske tilsyn uaktuelt fordi det er for komplisert og ressurskrevende.

I tillegg til lønninger har pengene gått til spabehandling og aromamassasje på ledersamlinger i europeiske storbyer for eier og daglig leder. De har blant annet satt av en dag i Firenze til «walk, sit, eat, drink and talk!». Dette forklarer barnehagekonsernets styreleder med at «management by walking around» og «walk and talk» er en anerkjent metode ved lederutdanningen på BI, melder avisa.

Kommunen mener eieren ikke burde tjent mer enn 770.000 kroner. Det er Fylkesmannen enig i. Fylkesmannen vil derimot ikke kreve tilbake penger for spaopphold og aromamassasje fordi det «anses som relevant for barnehagedrifta, og Fylkesmannen mener at det ikke er rom for å gå inn og stykke opp et tre dagers kurs for å skille antall timer og kostnader som anses som relevante eller ikke», heter det i Fylkesmannens konklusjon.

Får beholde tilskuddet tross lovbrudd

– Vi er veldig fornøyde. Oslo har tatt grep om en sektor det burde vær tatt grep om for lenge siden. Når eieren bevilger seg en lønn som er høyere en statsministerens, mens pengene ikke kommer barna til gode, er det mildt sagt en utfordring for tilliten, sier oppvekstbyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV).

Kommunen har kun sett på 2015 og 2016, men sier at det vil bli før flere tilsyn.

– Vi har registrert at eier har tatt ut høy lønn også i 2017 og 2018, og det som er sikkert, er at vi kommer også til å føre tilsyn for disse årene, sier byråden.

Barnehagen har rett til «livslang» kommunalt tilskudd selv om de bryter loven.

Eier av barnehagen, Kari Tovar, vil ikke svare på avisens spørsmål når hun blir forelagt vedtaket. Hun sier at hun ikke har «hatt tid til å sette meg godt nok inn i vedtaket til å uttale meg. Jeg ønsker å gjøre dette med styrets leder og advokat før jeg kommenterer dette».

Månestråle er en av Oslos største private barnehager. Den eies av selskapet Child Planet AS.

Powered by Labrador CMS