«Fremtidens skole trenger ny generell del»

Vi ønsker å fornye generell del i læreplanen. Vi vil gjøre skolens verdigrunnlag aktuelt i alle fag og i alle timer, og ønsker innspill til hvordan vi kan få dette til.

I stortingsmeldingen 28 varslet vi at vi vil fornye innholdet i skolen. Denne fornyelsen står på to like viktige pilarer. Det ene dreier seg om fagene, det andre om fornyelsen av generell del. Formålsparagrafen og generell del er grunnmuren for skolens praksis, og det er verdiene som skal gjennomsyre skolens hverdag. Vi ønsker at en ny generell del skal få tydelig frem betydningen av dette brede lærings- og danningsoppdraget som skolen har.

I et innlegg argumenterer Ingeborg Tveter Thoresen mot en fornying av generell del i læreplanverket.  Jeg er enig med henne i at nåværende generell del har vært viktig, og vår jobb er å sørge for at den blir like viktig i fremtiden. Vi vet at bruken av generell del i skolen har falt. To av tre skoler sier at de ikke bruker den i planlegging og gjennomføring av opplæringen. Det bekymrer oss, nettopp fordi det er generell del som skal understreker skolens brede samfunnsoppdrag. Den manglende bruken tyder på at mange i skolen ikke deler Tveter Thoresens syn om at generell del fortsatt er en tidløs bunnplanke.

Norge har endret seg mye på 23 år. Vi lever i et kunnskapssamfunn hvor utdanning betyr mer enn noen gang. Vi ser konturene av et annet arbeidsliv som elevene må forberedes på, og vi er også et langt mer mangfoldig samfunn enn det som beskrives i gjeldende generell del.

I tillegg er deler av dagens læreplanverk utviklet og tatt i bruk til ulik tid. Ikke helt overraskende viser evalueringer at sammenhengen mellom de ulike delene er mangelfull.

Den nye generelle delen skal derfor henge tettere sammen med læreplanene for fag og beskrive elementer fagene har til felles, som tverrfaglige temaer og grunnleggende ferdigheter. Den skal løfte frem opplæringens brede lærings- og kunnskapssyn og skolens rolle i samfunnet. Vi vil fortsatt ha en skole med et bredt syn på opplæringen, og vi trenger en generell del som tar verdiene inn i skolehverdagen i enda større grad enn det som skjer i dag.

Mange i skolen har et nært forhold til generell del. Derfor er det viktig for oss å ha en åpen prosess når vi nå skal fornye den. Vi trenger innspill fra de som står i klasserommet hver eneste dag, og de som er opptatt av skolens brede lærings- og danningsoppdrag. Vi har allerede fått verdifulle innspill fra partene i arbeidslivet, men vi vil gjerne få opp enda flere tanker før vi sender forslag til en ny generell del på høring. Derfor vil vi blant annet opprette en blogg hvor vi inviterer til å diskutere noen av de viktige problemstillingene generell del skal ta tak i. Vi vil teste ideer blant lærere, skoleledere og skoleeiere for å finne ut hvordan vi kan skape interesse for og oppmerksomhet rundt generell del i skolen.

Powered by Labrador CMS