Storbyer får 35 millioner til ekstra barnehagelærere

Levekårsutsatte områder i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Drammen skal få styrket bemanningen i barnehagene, varsler regjeringen

Publisert Sist oppdatert

Utdanningsdirektoratet utbetaler nå til sammen 35 millioner kroner til kommunene som er en del av statens områdesatsinger, det vil vi si Oslo, Bergen, Stavanger, Drammen og Trondheim.

Pengene fordeles etter antall barnehagebarn i de levekårsutsatte områdene. Oslo får mest, fordi kommunen har betydelig flere barnehagebarn i disse områdene.

– Skal vi utjevne sosiale forskjeller, må barna med størst behov få tettere oppfølging. Derfor oppretter regjeringen nå et nytt øremerket tilskudd for å øke andelen barnehagelærere i barnehager i våre største byer. Flere barnehagelærere vil gjøre det lettere å skape bedre språkmiljøer i barnehagene, skriver kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.

Oslo får drøyt 30 av de 35 millioner kronene, da det er mange barnehagebarn i slike områder i hovedstaden. Totalt er det over 12.000 barnehagebarn i levekårsutsatte områder i Oslo, mot rundt 2.000 i de andre byene til sammen.

Les også: Regjeringen vil la kommunene gi mer penger til enkeltbarnehager

Slik fordeles pengene

Oslo 30 039 867 kr

Bergen 1 764 580 kr

Stavanger 1 641 010 kr

Drammen 939 132 kr

Trondheim 615 379 kr

Totalt 34 999 968 kr

Har varslet nye kvalitetskrav

I februar i år kom nye tall fra Utdanningsdirektoratet som viser at tre av ti barnehager fortsatt ikke oppfyller pedagognormen. På samme tidspunkt lovet Brenna at det vil komme en ny barnehagestrategi til høsten, hvor flere barnehagelærere og flere fagarbeidere er et uttalt mål.

Brenna uttalte til Utdanningsnytt at de vil stille tydelige krav til kvalitet og pedagogisk personell.

– Strategien kommer til å dreie seg om kvalitet, og hvordan vi sammen kan jobbe for å øke kvaliteten. Flere barnehager, både store og små, skal ha en bedre bemanningssituasjon. I det arbeidet er vi opptatt av å lytte til sektoren for å finne ut hva som er utfordringene og eventuelle hindre for å få det til, sa Brenna.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS