Høyre foreslår massetesting av lærere og ansatte i barnehager i Oslo

15. mars innført byrådet i Oslo strenge smitteverntiltak. For å finne skjult smitte på skoler og barnehager som er åpne, ønsker Høyre nå massetesting.

Publisert Sist oppdatert

– Vi vet at smitten øker etter ferier, og det er viktig å finne ut av den skjulte smitten på de skolene og barnehagene som holder åpent, sier skolepolitisk talsmann for Høyre i Oslo, Mehmet Kaan Inan til NTB.

Barnehager skal være stengt i påskeuken, men en del barnehager vil likevel holde åpent, ettersom en del barn har foreldre i samfunnskritiske jobber.

Derfor foreslår Høyre nå å masseteste alle ansatte på skoler og åpne barnehager i Oslo.

– Vi håper dette forslaget kan føre til at flere lærere og barnehageansatte kan føle en større grad av trygghet på jobb. Vi ser en økende smittetrend blant unge, og da er det viktig å finne ut av den faktiske smittesituasjonen på skolene, sier Kaan Inan.

Les også: Jeg kjenner på frykt og frustrasjon

På smittetoppen

Nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at barnehageansatte i Oslo er den yrkesgruppen som er mest utsatt for smitte. Også grunnskolelærere og ansatte i skolefritidsordningen er mer utsatt for smitte.

Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, sier situasjonen mange steder er blitt uholdbar.

Fredag tok hun til orde for at de som jobber med de yngste barna bør prioriteres i vaksinekøen. Også Høyre i Oslo har tidligere ønsket å få lærerne inn på en prioriteringsliste for vaksine.

– Slik det er nå, ber vi ansatte om å gå på jobb til tross for at vi vet at det muterte viruset smitter mer blant barn, og også fra barn til voksen. Samtidig gjøres det ingen vurdering av hvordan de kan få bedre beskyttelse eller avlastning. Tvert imot har de fått økte krav på seg, som at de må ha full åpningstid for barn som bare har én forelder i samfunnskritisk yrke, og ikke to som tidligere. Er det riktig? Jeg mener nei, sa Thorkildsen til Utdanningsnytt.

Hun er bekymret for tiden framover, hvis det ikke blir tatt grep.

– Vi frykter at konsekvensene blir mange langtidssykemeldinger, og at vi ender opp med langvarig stenging av barnehagene, hvis vi ikke får tatt tak i dette. I tillegg må smittevernsveilederne oppdateres og ta høyde for en ny situasjon med mutert virus.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS