I Bergen kan det bli samarbeid mellom seks partier, men mye er uavklart dagen etter valgnatta. Foto: Inger Stenvoll.

UDF-leder tror ikke kaosresultatet i Bergen vil påvirke skolepolitikken

Valgresultatet er et kaos, ifølge politisk kommentator i Bergens Tidende. I Utdanningsforbundet Bergen tror de at skole- og barnehagepolitikken ligger nokså fast uavhengig av hva valget ender med.

Publisert Sist oppdatert

Politisk kommentator i Bergens Tidende, Frøy Gudbrandsen, kaller valgresultatet i byen et kaos. «Spenn fast setebeltene, Bergen (…) Den som skal styre byen, trenger hell og styrke», skriver hun i en kommentar.

Halvert Ap

Arbeiderpartiet har gått på en kjempesmell med en nær halvering av stemmer siden forrige valg. Høyre går også tilbake. Mens særlig bompengepartiet (FNB), men også Miljøpartiet De Grønne (MDG), gjør et brakvalg.

Det ser imidlertid ut til at Ap beholder makten gjennom en bred koalisjon. Senterpartiet på vippen kan avgjøre. Ove Sverre Bjørdal, som sitter i bystyret i Bergen for Senterpartiet, sier til NRK at det er naturlig å starte samtaler med kretsen rundt Arbeiderpartiet først. Arbeiderpartiet sitter i dag i byrådet sammen med Kristelig Folkeparti og Venstre.

Ifølge NTB kan Arbeiderpartiets Roger Valhammer fortsette som byrådsleder i Bergen med støtte fra MDG, SV, KrF, Venstre og enten Rødt eller Senterpartiet. Det kan altså ende med samarbeid mellom seks partier i Norges nest største by. Valhammer har invitert alle disse partiene til et uformelt kaffemøte i dag.

Av de 67 plassene i bystyret i Bergen fikk Høyre 14, Ap 13, FNB 11, MDG 7, SV 6, Sp 4, Rødt 3, Frp 3, Venstre 3, KrF 2 og Pensjonistpartiet 1.

Spente på hvem som blir skolebyråd

I lokallaget til Utdanningsforbundet er de enige i at valgresultatet har gitt en uoversiktlig situasjon.

– Vi er usikre på hvilket byråd vi får. Slik det ser ut nå, vil det avhenge av hvor Senterpartiet lander, sier lokallagsleder i Bergen, Bente Ingeborg Myrtveit.

Hun tror uansett utfall at skole- og barnehagepolitikken ligger nokså fast.

– Vi hadde en skoledebatt for noen dager siden, og det er ikke de store konfliktene mellom partiene på dette feltet. For oss er det viktig å få en byråd vi kan samarbeide med, og det tror jeg vil gå greit uansett hvem det blir, sier Myrtveit.

Bompengepartiet FNB er den store vinneren i Bergen, hvor det nå er tredje største parti, nesten på høyde med Ap og Høyre.

– Det blir kanskje ikke så mye skole- og barnehagepolitikk fra FNBs side?

– Det vet vi ikke ennå, for det er politikere vi ikke kjenner så godt. Det kan godt være noen som er opptatt av skole og barnehage. Nå blir det først spennende å se om de går inn i en byregjering, så får vi se, sier Myrtveit.

Gratis SFO og skolemat viktig for SV

Hvis det blir en bredt sentrum-venstre-samarbeid, er MDG, SV og Rødt blant dem som styrker seg i koalisjonen, mens Ap har hatt et kraftig fall.

– Skole- og barnehagepolitikken vil være viktig for oss i eventuelle forhandlinger, sier leder i Bergen SV, Steinar Nørstebø.

I juni fattet bystyret et prinsippvedtak om at SFO skal bli gratis i Bergen. Nørstebø lover også at gratis skolemat vil bli tema. Begge disse sakene har også Arbeiderpartiet i Bergen ivret for, og også MDG ønsker skolemat.

– Dette er sentrale områder for oss, og det vil vi jobbe hardt for å gjennomføre. Så må vi selvsagt se på totaliteten i eventuelle forhandlinger, men vi er opptatt av at dette ikke skal være tomme løfter, sier Nørstebø i SV.

Powered by Labrador CMS