SV-leder Audun Lysbakken møtte klimastreikende unge tidligere i år. Brakvalg for både SV og MDG kan gi SV mer gjennomslag i skolepolitikken. Foto: Jørgen Jelstad.
SV-leder Audun Lysbakken møtte klimastreikende unge tidligere i år. Brakvalg for både SV og MDG kan gi SV mer gjennomslag i skolepolitikken. Foto: Jørgen Jelstad.

Valganalytiker: – SV kan gripe sjansen til å gjenerobre skolepolitikken

Valgvinner MDG vil først og fremst ha gjennomslag i klimasaker. Det kan gi SV og Rødt flere seire i skole- og barnehagepolitikken, tror valganalytiker Svein Tore Marthinsen.

Publisert Sist oppdatert

Han viser til at SV i tidligere tider har hatt sakseierskap på skolefeltet, men at de har mistet grepet de siste årene. Stor framgang for miljøpartiet MDG i storbyene kan føre til at MDG forhandler bort skolepolitikken mot å få gjennomslag i klimapolitikken.

– For MDG er hovedprioritet å få gjennomslag i klima- og miljøspørsmål. I kommuner med et rødgrønt flertall kan SV nå se sin sjanse til å få gjennomslag i skolepolitikken i forhandlingene, sier Marthinsen.

Svein Tore Marthinsen. Foto: Privat.
Svein Tore Marthinsen. Foto: Privat.

– Åpning for rød-grønt i alle storbyer

Han tror dette særlig gjelder SV, men at også Rødt kan få sine seire.

– Fremgangen til SV og Rødt betyr at de får mer gjennomslag der de sitter i maktposisjoner. Det blir en krevende oppgave for Ap å manøvrere i disse kommunene, sier Marthinsen.

– Hvilke byer snakker vi om?

– Nå skal vi ikke forskuttere noe, men i Oslo har åpenbart både MDG og SV voldsom framgang. Slik det ser ut nå er det en åpning for at alle de største byene i Norge kan få rød-grønt flertall med en bred sentrum-venstre-allianse, sier Marthinsen.

– Risikerer Ap å måtte gi skole- og barnehagepolitikken til SV og Rødt og klimaseirene til MDG?

– Det har åpenbart vært en stor kostnad for Ap at de har spilt MDG gode der de har samarbeidet. Og delvis også SV. Ap sitter nok igjen med en følelse av at det er urimelig at de andre partiene får all æren. De vil sannsynligvis gjøre grep så de også fronter saker tydeligere, sier Marthinsen.

– Ap må tøffe seg opp

Han understreker at skolepolitikken er en nøkkel også for Ap, og at de ikke kan overlate det helt til SV og Rødt.

– Samtidig er det slik at Ap redder makten i flere storbyer fordi samarbeidspartiene har hatt så stor framgang. Så det blir interessante forhandlinger i en rekke byer. Partiene må gi og ta i forhandlinger, og da må man prioritere de sakene som er viktigst for eget parti og egne velgere. Det gjelder også Ap som kanskje har vært for snille både politisk og retorisk. De må nok tøffe seg litt opp fram mot stortingsvalget om to år, sier Marthinsen.

Powered by Labrador CMS