Partene i statsoppgjøret må komme til enighet innen natt til torsdag for å unngå streik. Arkivfoto: Paal Svendsen

Statsoppgjøret: Partene er på plass hos Riksmekleren

Staten og arbeidstakersammenslutningene Unio, LO og YS har startet innspurten i meklingen i tariffoppgjøret. Fristen går ut ved midnatt natt til torsdag.

Pensjon er det store stridstemaet i årets oppgjør. Petter Aaslestad i Unio Stat uttaler på Unios nettsider at dette oppgjøret ikke primært dreier seg om penger, men om prinsipper.  

– Dette handler først og fremst om retten til å forhandle om våre medlemmers fremtidige pensjon. Den retten er helt grunnleggende for oss som fagforbund, og svært viktig for de 750.000 ansatte i offentlig sektor.

Virksomheter som rammes ved en eventuell streik i staten er i stor grad universitets- og høgskolesektoren og politi- og lensmannsetaten. I hovedsak er det kunnskapsarbeidere som er tatt ut i streik, altså personer som driver forskning og utdanning til ulike sektorer, som for eksempel helse- og utdanningssektoren, ifølge Unio.

Akademikerne var den eneste av hovedsammenslutningene som godtok tilbudet fra staten under innspurten i forhandlingene natt til 1. mai.

Det statlige tariffområdet omfatter rundt 2200 medlemmer i Utdanningsforbundet, ifølge forbundets nettsider. Rundt halvparten av disse er ansatt i universitets- og høgskolesektoren, mens resten er i hovedsak medlemsgrupper innenfor det faglig- administrative støttesystemet, som for eksempel Statped, Nav og fylkesmannsembetene.

Utdanning følger innspurten i meklingen.

 

 

 

Powered by Labrador CMS