Hvis elever i ungdomsskolen og videregående får begynne senere på skolen om morgenen, vil det være enklere og få gjort leksene, viser ny forskning fra USA. Ill.foto: Pixabay

Det blir lettere å få gjort leksene hvis elevene starter skolen senere om morgenen

Ved å flytte på tidspunktet for når skoleklokka ringer om morgenen, vil elever sove bedre, være mer engasjert på skolen og det vil være lettere og få gjort leksene.

Publisert Sist oppdatert

Mandag morgen. Ungdommen snubler ut av soverommet mens de gnir seg i øynene og oppfører seg som en zombie. Det er ikke barnets feil; skyld på biologien.

Når barn kommer i puberteten skjer det nemlig mange store endringer, blant annet blir søvnmønstret påvirket. Tenåringer trenger ikke bare mer søvn, hele søvnsyklusen endrer seg også. Og det betyr - for de aller fleste - at de våkner senere.

Men dessverre for dem er det én ting som ikke endrer seg: tidspunktet for når skoledagen starter. Skoleklokka ringer mellom 8 og 9 en gang – uansett.

Men nyere forskning fra American Academy of Sleep Medicine, omtalt i healthline.com, peker forskerne på at det kan ha stor effekt på tenåringer hvis de kan starte skolen én time senere. De første funnene fra forskningen tyder på at elever i ungdomsskolen og videregående engasjerer seg betydelig mer i skolearbeidet hvis skolen starter senere.

Undersøkelsen er gjort i 2017 blant 15.000 elever fra 6. klasse og opp i Greenwood Village i delstaten Colorado i USA.

Skoleeier gikk med på å starte undervisningen 50 minutter senere for ungdomsskoleelever og 70 minutter senere for elever i videregående skole. Skoledagen ble forskjøvet henholdsvis fra kl 0800 til 0850, og 0710 til 0820.

– Tilstrekkelig søvn går hånd i hånd med bedre humør, bedre kognitive evner og bedre resultater på skolen, sier forskningsleder Lisa J. Meltzer ved National Jewish Health.

Forskerne fant flere fordeler med å starte skolen senere:

  • Både ungdomsskole- og videregåendeelever sov lenger. De eldste elevene sov nesten en time lenger.
  • Begge elevgruppene kom seg tidligere opp i helgene.
  • Færre studenter svarte at de var for trøtte til å gjøre lekser.
  • Karakterene ble bedre.

– Denne undersøkelsen støtter opp om annen forskning som viser det samme: å flytte på tidspunktet for når skoleklokka ringer, fører til bedre søvn for ungdommer, sier David Fagan ved Cohen Children’s Medical Center i New York.

– Å justere tidspunktet for når skolen starter, er et steg i riktig retning, sier han.

Powered by Labrador CMS