Thea Tenold, Anders Christensen og faglærer Britt Hovland Selseng i Sogndal.
Her er faget der jobb i kassa ikke er en trussel, men en mulighet
«Skjerper du deg ikke nå, havner du i kassa på Kiwi», trues det med i en reklame, før budskapet snus til at jobb i servicebransjen nettopp kan åpne for en god karriere.
KariKløvstad
PublisertSist oppdatert
Annonse
Og akkurat det merker blant andre Sogndal videregående skole, som forteller om at elevene deres er attraktive på arbeidsmarkedet.
Annonse
– Har du sett reklamene i det siste? spør faglærer Britt
Hovland Selseng på skolen.
I beste sendetid er Kiwi, McDonalds og flere andre opptatt av
å vise alle mulighetene som åpner seg for unge som vil jobbe hos dem.
Reklamen har snudd på en gammel, forslitt foreldrefrase og
gjort den til sin egen.
– Skjerper du deg ikke nå, havner du i kassa på Kiwi, lyder trusselen, før filmsnutten viser hvordnjenta lykkes i forretningen og stiger i gradene.
TikTok
På TikTok viser Meny hvilke muligheter de har å tilby de
unge.
Denne utviklingen merker de også på Sogndal videregående
skole, der elevene fra salg, service og reiseliv er attraktive på
arbeidsmarkedet. Dyktige medarbeidere er et konkurransefortrinn, på lik linje
med gode tilbud.
– De snakker ikke om maten, men utdanningen og de gode
arbeidsmulighetene, sier Britt Hovland Selseng.
Kjernen i det hele er å øke
salget.
Kvalifiserte
På hjemmebane i Sogndal vil Meny ha kvalifiserte, flinke
folk, og både lederen og nestlederen har tatt fagbrev som praksiskandidater, og
fått teorien på plass. Nå ønsker de at også de ansatte skal ha fagbrev,
forteller faglæreren.
For at alle skal være best mulig forberedt
på hva som venter dem, har elevene både på vg1 og vg2 yrkesfaglig fordypning
(YFF) en dag i uka. Da er de ute i praksis, fortrinnsvis i kommunen som de
kommer fra.
– Å få prøve seg i praksis gir motivasjon, og via YFF er det
også enklere å skaffe læreplasser, sier den YFF-ansvarlige.
Læretid eller påbygg?
Studiekompetanse eller ikke er ofte et spørsmål, og nå har
elevene to år på seg før de tar valget om de går ut i lære eller fortsetter på
påbygg.
Salg, service og reiseliv er et av yrkesfagene med mest
teori.
– Når elevene kommer ut på arbeidsplassene, får de
konkretisert teorien og brukt den i praksis. Tilbake på skolen må de lage en
presentasjon for resten av klassen, og alle får et innblikk i hvordan det
jobbes i de ulike bedriftene. Dette gir god forståelse, sier Britt Hovland
Selseng.
Teorien er den samme, men praktiseres forskjellig i for eksempel en
bank og en butikk.
Til daglig tar Hovland Selseng i hovedsak seg av yrkesfaglig
fordypning, mens faglærer Anne Gro Hamre har mye av det teoretiske ansvaret. De
to kollegaene deler arbeidsrom og jobber tett sammen for å få til det beste
resultatet.
Lite fravær
Etterspørselen etter lærlinger
stiger, og når elevene har fått presentert seg via YFF-faget, har det også
gjort det enklere. For mange vil ha en lærling de kjenner.
– Det som er viktig for arbeidsgiverne, er at eleven har
lite fravær, er engasjert, står på og har en positiv holdning til
arbeidsgiveren og kollegaene, sier Britt Hovland Selseng.
I tillegg har hun fått et innspill hun mener er viktig.
Karakteren til den unge teller mer enn karakterene. Det vil si at du kan ha et
middels resultat på skolen, men du må ha gode holdninger.
Praksis i hjembygda
Elevene på Sogndal videregående skole
kommer fra mange kommuner, og ofte er reiseveien hjem så lang at de bor på
hybel.
På salg, service og reiseliv er Britt Hovland Selseng klar
på at så mange som mulig skal ha yrkesfaglig fordypning i hjembygda si en dag i
uka. Denne er gjerne lagt til fredag eller mandag.
– Da blir arbeidsplassene kjent med ungdommen, og de unge
blir kjent med arbeidslivet på hjemplassen sin. De må få opp øynene for at det
er fint der de kommer fra, mener læreren, som ser faren i at bygdene tømmes for
unge.
Blant elevene som er ute i yrkesfaglig fordypning en dag hver uke, er 16-åringene Anders Christensen og Thea Tenold
Hotell
Anders Christensen (16) er å finne i resepsjonen på et
hotell en dag i uka. Som 12-åring begynte han å vaske på hotellet der moren er ansatt, og
som 13-åring var han på plass i et bakeri etter skoletid.
Nå har han yrkesfaglig fordypning i resepsjonen på Fretheim
hotell i Flåm, der han tidligere har gjort rent.
Den unge gutten vil gjerne lære å styre en bedrift, men det
er også mye annet som skal på plass.
– Jeg har forsøkt meg litt som servitør. Nå er jeg i
resepsjonen, og jeg har fått tilbud om å være på hotellkjøkkenet også. De drar
meg med overalt, og det er bra. Det viktigste er å lære så mye jeg kan, ikke
tjene mest mulig, sier 16-åringen, som har travle dager.
Hver mandag lærer han
spansk, derfor er praksisen på hotellet lagt til helgene.
– Har du noe mål på sikt?
– Å styre et hotell. Men jeg må dytte meg selv litt mer, for
jeg har lett for å vike unna situasjoner jeg ikke liker, sier Anders
Christensen.
Annonse
Alltid likt blomster
Selv om Thea Tenold kommer fra Vik i
Sogn, har hun yrkesfaglig fordypning i Sogndal, der hun bor på hybel. Den unge
jenta har alltid likt blomster, og har fått praksisplass hos Mester Grønn.
– Jobben består i å selge og vanne, og så må jeg være
hyggelig mot kundene og gjøre mitt beste for å svare på det de spør om, sier
16-åringen, som må forholde seg til at hun har dysleksi.