Aldri før har så mange fått studieplass, men lærerstudiene taper terreng

Rekordmange har fått plass ved landets universiteter og høyskoler. Likevel er det færre som tar lærerutdanning i år enn året før.

Aldri før har så mange fått plass ved landets universiteter og høyskoler. Likevel er det færre som tar lærerutdanning i år enn året før.

11.482 søkere har fått tilbud om studieplass ved en lærerutdanning. Det er 417 færre enn i fjor, og nedgangen er størst for grunnskolelærerutdanning for 5. til 10. trinn.

– Det viktigste for meg er å sørge for at det ikke blir en trend, og at vi sørger for at tallene begynner å stige igjen, slik vi så i årene før, sier statsråd for forskning og høyere utdanning Henrik Asheim (H) til NTB.

Opptakstallene for høyere utdanning ble presentert av Asheim og Samordna opptak på Oslo Met fredag.

Sju av ti har fått plass

Søkere til norske universiteter og høyskoler fikk tirsdag svar på om de har kommet inn. Av de 152.730 som søkte, er over 137.994 kvalifiserte for opptak til minst ett studium, viser tallene fra Samordna opptak. Det er litt flere enn i fjor.

110.119 av dem har fått tilbud om studieplass.

Totalt har flere enn sju av ti kvalifiserte søkere fått tilbud om studieplass, og av disse har flere enn halvparten kommet inn på førstevalget sitt. Prorektor Astrid Birgitte Eggen ved Universitetet i Stavanger vektla at det fortsatt er mange kvalifiserte søkere som ikke har fått studieplass, og oppfordret politikerne til å opprette flere studieplasser.

– Vi bevilget 4.000 studieplasser i 2020, og 4.000 til i 2021. Men vi må passe på at vi ikke bare oppdimensjonerer studiene, uten at kvaliteten følger etter, sier Asheim.

Flest førstegangssøkere på siviløkonomi

Siviløkonomutdanningen ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen har fått aller flest førstevalgsøkere, etterfulgt av rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen og rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

– Opptakstallene viser at det er flere kvalifiserte søkere, det er flere som får tilbud om studieplass på førstevalget sitt og det er flere planlagte studieplasser. Det at rekordmange har fått tilbud om studieplass, er bra for den enkelte og bra for Norge, sier Asheim i en pressemelding.

Helsefagutdanninger er det fagområdet som har klart flest planlagte studieplasser, søkere og der flest søkere får tilbud om studieplass. Ved årets opptak har 38.998 søkere valgt et helsefaglig studium som sitt førstevalg. Dette utgjør 25,5 prosent av alle søkere.

Mediefag er fagområdet som prosentvis øker mest. 363 flere har fått tilbud om studieplass som er 12 prosent flere enn i fjor. Også studier innen IKT øker mye.

(©NTB)

Nedgangen er størst for grunnskolelærerutdanning for de eldste elevene (5. til 10. trinn).

Powered by Labrador CMS