Guri Melby sendte direkte på Facebook: Roser lærernes innsats

Onsdag logget kunnskapsminister Guri Melby seg på i den største dugnadsgruppa lærerne har i sosiale medier for tiden – og takket dem for innsatsen.

Publisert

– Vi har sett at noen er stressa, at det er vanskelig å vite hva man skal gjøre. Men det er også utrolig mange som har brettet opp ermene, og viser en fantastisk dugnadsånd, sa kunnskapsminister Guri Melby (V) da hun logget seg inn og sendte direkte i facebook-gruppen "korona-dugnad for digitale lærere" torsdag.

Gruppa der lærere deler undervisningsopplegg og gir hverandre tips og vink i en annerledes skolehverdag, har fått over 50.000 medlemmer i løpet av få dager. Melby var tydelig imponert over arbeidet som gjøres der ute:

– Jeg blir varm om hjertet og stolt på vegne av alle norske lærere. Dette viser også hvor langt dere er kommet når det gjelder det digitale, sa Melby.

Bekymret for de sårbare barna

Guri Melby tok over som kunnskapsminister etter Trine Skei Grande, som trakk seg brått som både minister og leder av Venstre den 11. mars. Da Melby ble presentert som hennes arvtager et par dager var det for en folketom slottsplass. Dagen før var også alle landets skoler og barnehager blitt stengt som et tiltak for å hindre korona-smitte.

Onsdag snakket hun direkte til lærerne i sosiale medier, og roste dem for kreativiteten de viser, for delingskulturen som blomstrer, og for at de diskuterer viktige spørsmål som hvordan de kan ivareta de mest sårbare elevene akkurat nå.

– Jeg er mest bekymret for de barna vi vet har det tøft hjemme og som ikke blir så godt fulgt opp av foreldrene sine. Det er klart at en lang periode med hjemmeundervisning potensielt kan føre til økte forskjeller i Skole-Norge og det er det siste vi ønsker, sa Melby.

– Så vi må hele tiden vurdere om tiltaket vi har satt inne er det beste. Men den vurderingen gjør ikke jeg. Min jobb er å se om undervisningen fungerer så godt som mulig i den situasjonen vi er i.

– Alt er bedre enn ingenting

Den ferske kunnskapsministeren advarte også lærerne mot å ha for høye ambisjoner for disse ukene.

– Når jeg skal på trening tenker jeg at alt er bedre enn ingenting. Det synes jeg dere skal tenke nå også, sa Melby.

– Det er så mange rammefaktorer dere ikke rår over, derfor har vi heller ikke gått ut med noen anbefalinger for hvor mye man skal få gjort. Det er dere lærere som gjør jobben, nå som ellers, og det er deres skjønn som avgjør hva vi får til. Vi skal ikke styre det fra dag til dag, dette vet dere aller best.

– Tillitvekkende

Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, sier han ble imponert over kunnskapsministerens direktesending.

– Jeg synes det er kjempeflott at en statsråd setter av tid til å gjøre det Guri Melby gjorde onsdag. Det er usikre tider, og hun kan ikke gi alle svar, men måten hun gjorde dette på var tillitvekkende, sier Handal.

– Hun viser at hun forstår at lærerne er i en vanskelig situasjon og det er mange vanskelige dilemmaer de må ta stilling til nå. Men hun understreker også at hun stoler på at lærerne vil løse dette godt.

UDF-lederen deler Melbys bekymring for de sårbare barna.

Guri Melby (V) ble utnevnt som ny kunnskapsminister den 13. mars.

– Sammen med flere andre jobber vi i Utdanningsforbundet hardt med å få på plass konstruktive innspill til myndighetene rundt dette. Dette står høyt på agendaen, sier han.

Og også Handal roser lærerne for jobben de gjør i disse dager.

– Jeg får stadig høre fra folk at de er imponert over hva lærere i både skoler og barnehager, styrere og ledere, får til. Jeg vet at det er noen bekymringer der ute – for arbeidsmengde, tekniske problemer og sårbare barn. Men alt er i et veldig konstruktivt spor. Jeg er veldig stolt over innsatsen og dugnadsviljen, sier han.

Eksamensavgjørelse neste uke

Mens hun snakket til lærerne onsdag, tok Melby imot spørsmål på direkten. Blant annet er det mange som lurer på hva som vil skje med eksamen. Lærere Utdanningsnytt har vært i kontakt med mener man bør droppe eksamen denne våren.

– Om stengingen av skolene varer lenger enn to uker, vil det bli vanskelig å avholde eksamen. Det er mulig at lærere og elever heller skal konsentrere seg om grunnlaget for standpunktkarakterer, som er det som trengs for å få vitnemål, sa Melby, og presiserte at man ikke er rigget for å kunne gi sentralt gitte eksamener som hjemmeeksamen i år.

Privatistene skaper derimot større bekymring.

– Vi må se nærmere på hvordan vi kan løse det for dem, sa Melby.

Hun lovet en ny vurdering for hvor lenge skolene skal holdes stengt, og en avgjørelse om eksamen neste uke.

Her finner du alle koronasakene våre

Powered by Labrador CMS