Guri Melby (V) er ny kunnskaps- og integreringsminister
Guri Melby (V) er ny kunnskaps- og integreringsminister

Folketomt da Guri Melby (V) ble presentert som ny kunnskapsminister

De nye statsrådene Guri Melby (V) og Odd Emil Ingebrigtsen (H) fikk fredag blomster av sine nærmeste da de kom ut etter statsråd på en folketom slottsplass.

Publisert Sist oppdatert

Det eneste som manglet i vårsola da statsminister Erna Solberg (H) presenterte landets nye kunnskaps- og integreringsminister og fiskeri- og sjømatminister, var publikum.

Statsministerens kontor hadde bedt folk om å holde seg unna når de nye ministrene tradisjonen tro kom ut på Slottsplassen etter statsråd.

«For å begrense smittefare, ønsker vi ikke at folk møter opp. Kun den nærmeste familien vil få anledning til å overrekke blomster til de nye statsrådene», skrev Statsministerens kontor på Twitter.

Raskt bytte

Fakta om Guri Melby

Guri Melby (39) fra Venstre blir ny kunnskaps- og integreringsminister i Solberg-regjeringen.

  • Født 3. februar 1981 i Orkdal i Trøndelag
  • Utdannet ved NTNU i Trondheim med mastergrad i nordisk
  • Venstres finanspolitiske talsperson
  • Har sittet i Venstres landsstyre siden 2008 og vært medlem av sentralstyret siden 2010
  • Leder i partiets programkomité foran stortingsvalget i 2013 og stortingsvalget 2021
  • Rådgiver i Kunnskapsdepartementet 2011–2012
  • Styreleder i Språkrådet 2016–2018
  • Medlem av utdannings- og forskningskomiteen 2018–2020
  • Medlem av finanskomiteen 2020

Kilde: NTB

Guri Melby (V) går inn som ny kunnskaps- og integreringsminister etter Trine Skei Grande, som denne uka varslet at hun går av både som statsråd og partileder i Venstre.

– Jeg er helt sikker på at når Guri nå kommer inn med den kunnskapen og bakgrunnen hun har, er jeg helt sikker på at hun kommer til å følge dette tett opp og gi de gode rådene som departementet skal gi, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun presenterte de to nye statsrådene i regjeringen.

SVs Mona Fagerås applauderer at det gikk så fort å få på plass ny kunnskapsminister.

– Det var viktig, norsk skole er inne i en spesiell situasjon nå, sier Fagerås til Utdanningsnytt fra sitt hjemmekontor i Lofoten.

Og så vil jeg selvfølgelig gratulere Guri Melby med ny jobb, Norges viktigste, legger hun til.

Får gode skussmål

Melby får gode skussmål fra flere kolleger på Stortinget. Allerede før det var offisielt at hun ville overta vervet, uttalte Frps Roy Steffensen, som leder Utdannings- og forskningskomiteen ved Stortinget, at Melby ville være et godt valg.

– Hun er klar og tydelig og har et brennende engasjement for sektoren, sa Steffensen til Utdanningsnytt.

Også Høyres Mathilde Tybring-Gjedde mener Melby er rette kvinne for jobben:

– Jeg kjenner Guri som en dyktig, saklig og kunnskapsrik politiker som kjenner sektoren veldig godt. Hun har reist Norge rundt og besøkt skoler og barnehager og er respektert på tvers av partiene, sier Tybring-Gjedde.

Statsminister Erna Solberg omtalte fredag sin nye utdanningsminister som hardtarbeidende og kunnskapsrik. Og hun benyttet også anledningen til å rose lærere som har sittet oppe hele natten for å lage hjemmeoppgaver for elevene når skolen nå er stengt.

Les også: Tusenvis av lærere deler digitale undervisningstips i facebook-gruppe

Lederkamp i Venstre

Etter det TV 2 erfarer hadde Melby allerede onsdag samtaler på Statsministerens kontor om sin nye rolle.

Kilder sier ifølge TV 2 at utnevnelsen også er et trekk fra Grande for å melde Melby på lederkampen i Venstre. I tillegg er kilder i Venstre klare på at det må være en kvinne som tar over.

Melby har sittet i Venstres landsstyre siden 2008 og vært medlem av sentralstyret siden 2010. Hun er i dag vararepresentant på Stortinget for Grande. Hun ble i januar valgt til finanspolitisk talsperson.

– For Kunnskapsdepartementet er det viktigste at vi klarer å ta vare på barn og elever over hele landet, sa Melby, og understreket at situasjonen ikke skal gå ut over elevenes læring, sier Solberg.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS