Haugeåsen ungdomsskole i Fredrikstad.

Rektorer fortviler: Volden i Fredrikstadskolen øker – budsjettene kuttes

– Skolene har fått flere utfordringer de siste årene, det har blitt mer uro og bråk. Vi har ikke penger til å jobbe forebyggende, sier rektor Mona Häckert.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av fjoråret kom det inn over 20 000 avviksmeldinger om vold, trusler og krenkelser mot ansatte i skolene i Norges tjue største kommuner. 

I Fredrikstad fikk de i 2022 inn 409 meldinger om vold og trusler, fem år tidligere kom det inn 151 meldinger. 

Rektor ved en av ungdomsskolene i Fredrikstad er oppgitt over at det må kuttes i skolebudsjettene og mener det burde vært jobbet mer forebyggende.

– Respekten for hverandre og de voksne må tilbake. Jeg skjønner at vi ikke kan skru klokka ti år tilbake, men noe har skjedd, og det er ikke bra. Elevene må få mer folkeskikk igjen, sier rektor Mona Häckert.

– Dårligere skole

Hun er rektor ved Haugeåsen ungdomsskole. I Fredrikstad har alle rektorer stilt seg bak et opprop der de protesterer mot kuttene i kommunens skolebudsjetter. 

I oppropet som er publisert i Fredrikstad blad skriver de blant annet: 

«Vi har ikke rammer til å jobbe forebyggende, og dette vil på sikt ha svært alvorlige konsekvenser for Fredrikstadsamfunnet. Vold og trusler mot ansatte rapporteres daglig, og omfanget øker. Denne utviklingen går utover tjenestekvalitet og arbeidsmiljø.»

– Det kommer til å bli en enda dårligere skole hvis vi må kutte enda mer. For å jobbe forebyggende må vi ha mange nok hender, det har vi ikke i dag. Og hvis vi må kutte mer, blir det enda verre. Da ryker kanskje det tilbudet vi har til de elevene som trenger litt ekstra, som skolevegrere og andre. I tillegg må vi kanskje undervise større elevgrupper, det er heller ikke ønskelig, sier Häckert.

Hun har tidligere varslet om at skolene har fått større utfordringer de siste årene. Eksempler som knuffing, blikking, ryktespredning og negative meldinger på nettet er noe av det som har kommet frem.

– Det er ikke noe vi ønsker, å snakke stygt om skolen vår, men det har blitt så massivt at vi nå må si ifra. De siste årene har det blitt mer uro og bråk i skolen. Vi bruker masse tid på å rydde opp i problemer som har oppstått på fritiden. Det er strengt tatt ikke der vi skal bruke kreftene våre. Lærerne skal drive med undervisning, det er det som er vår hovedoppgave, sier Häckert.

Hun merker at det er flere ting som tar fokuset bort fra skolen.

– Det er en fryktkultur som rår. Elever våger ikke si ifra, de er redde for utestenging og trusler. Det er ikke sånn det skal være.

– Nok nå

Neste års budsjett i Fredrikstad ble banket igjennom 7. desember. Rektorene skal møte opp som tilskuere i oppvekstutvalget 13. desember for å markere at de følger med.

– En av rektorene og forebyggende koordinator i Utdanning og oppvekst skal ha et innlegg om situasjonen i skolen etter ønske fra oppvekstutvalget. Vi har orientert våre overordnede om at vi møter opp. Vi kan ikke ha en så fattig skole. Det er nok nå, sier Mona Häckert.

Powered by Labrador CMS