Oslo 20210902. Statsminister Erna Solberg og Camilla Stoltenberg under en pressekonferanse om koronasituasjonen.Foto: Terje Pedersen / NTB

Solberg: Ber kommuner med høy smitte vurdere gult nivå i skolene

Statsminister Erna Solberg (H) ber kommuner med høyt smittetrykk innføre gult smittevernnivå i skoler og barnehager.

Publisert Sist oppdatert

– Situasjonen nå er uforutsigbar, og mange barn er igjen for mye borte fra skolen. Det var ikke sånn vi skulle ha det nå, sa statsminister Erna Solberg under torsdagens pressekonferanse.

Anbefalingen fra regjeringen er at kommuner med mye smitte bør ha gult nivå på skolene, hvis det gir flere elever på skolen.

Forrige uke økte smitten med 174 prosent i aldersgruppen 13–19 år.

I uke 33 og 34 ble det til sammen registrert 127 smitteklynger på 1–7 trinn i skolene, og 102 smitteklynger på 8–10 trinn. Størstedelen av disse smitteklyngene ble registrert i Oslo og Viken, 78,7 prosent for 1–7 trinn og 67,7 prosent for 8–10 trinn.

Onsdag uttalte byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, at de likevel ikke vil innføre gult nivå. I stedet velger kommunen å følge sin opprinnelige plan: massetesting av elever i ungdomsskoler og videregående skoler.

– Samfunnet og fritidslivet er jo åpent, så det er ikke sikkert det hjelper å sette skolene på gult nivå. Vi er i en annen situasjon enn vi var for bare noen måneder siden, sa byrådsleder Raymond Johansen til VG onsdag.

Les også: Skolenes landsforbund krever gult nivå i alle skoler og barnehager

Strengere tiltak

Det samme presiserte forsker og spesialist i barnesykdommer hos Folkehelseinstituttet, Pål Suréen, overfor Utdanningsnytt onsdag.

– Vi ha det klart for oss at for selve smitteutbredelsen utgjør det ikke noen vesentlig forskjell å gå fra grønt til gult nivå. Skal man holde epidemien på et lavt nivå, må man kombinere strengere tiltak i skoler og barnehager med strengere tiltak andre steder i samfunnet. Det hjelper ikke å stramme inn i skolen når elevene og alle andre omgås familie og venner i stor grad på fritiden, og når livet er normalt i samfunnet ellers, sa Suréen.

Han innrømmet samtidig at man burde vurdert gult nivå ved skolestart i kommuner med relativt høyt smittenivå.

– Vi kunne spart oss for mye arbeid og smittesporing om vi hadde åpnet på gult nivå i kommunene der smittenivået var relativt høyt ved skolestart, sa han.

Powered by Labrador CMS