Caspen Becher og Aditi Gopal er elever ved Stoneman Douglas high school i Florida. Foto: Hans Skjong.
Caspen Becher og Aditi Gopal er elever ved Stoneman Douglas high school i Florida. Foto: Hans Skjong.

Senatet i Florida vil la enkelte ansatte på skoler gå med skjulte våpen

I går kveld vedtok Representantenes hus i Florida et lovforslag som blant annet betyr at ansatte ved skoler kan gå med skjulte våpen. - Det er et idiotisk forslag, sier elev Caspen Becher.

Publisert

Mandag vedtok senatet i Florida i USA den såkalte «Senate Bill 7026 – Marjory Stoneman Douglas High Public Safety Act», som kommer som et svar på tiltak for å forhindre nye skolemassakre, slik som den som rammet Marjory Stoneman Douglas high school 14. februar.

Onsdag stemte også et flertall i Representantenes hus i Florida for forslaget, skriver avisen Miami Herald. Dermed er det bare guvernør Rick Scott som kan bruke sin vetorett for å hindre at Florida får strengere våpenlover.

17 personer ble drept da den tidligere eleven Nikolas Cruz utførte massakren på elever og ansatte.

Det nye lovforslaget betyr blant annet at aldersgrensen for å kjøpe våpen som rifler og hagler i staten heves fra 18 til 21, og at enkelte ansatte ved skoler kan gå med våpen skjult, skriver senatet i en pressemelding.

Disse skal ikke være lærere som har undervisning som primæroppgave, men andre ansatte ved skolen som utfører service – og/eller sosialfunksjoner for elevene. Disse må gå gjennom 132 timer med trening, og det er frivillig for skoler å ha ansatte som bærer våpen.

 

– Idiotisk forslag

Caspen Becher og Aditi Gopal er elever ved Stoneman Douglas high school, og Utdanning møter dem utenfor skolen etter endt undervisning onsdag.

– Forslaget om at ansatte skal gå med skjulte våpen er idiotisk, sier Becher til Utdanning, og mener at man risikerer at man i verste fall kan få ansatte med ekstreme overbevisninger som selv utfører skoleskytinger.

Ansatte som skal bære våpen skjult må gjennom omfattende trening og psykologiske undersøkelser i forkant, står det i lovforslaget fra senatet.

 

Nei til forbud

Delstatspolitikerne stemte nei til å forby halv- og helautomatiske våpen som AR 15, som Cruz brukte i massakren 14. februar, men valgte i stedet å forby såkalte «bump stocks», som er en mekanisk innretning som i praksis gjør halvautomatiske våpen om til helautomatiske våpen.

Becher og Gopal er svært skuffet over politikerne.

– Det er ingen logisk grunn til at privatpersoner skal eie slike våpen, sier Becher.

Han mener politikerne skyver den grunnlovsfestede retten å bære våpen foran seg i slike vedtak.

– Hva med friheten til å kunne bevege seg fritt, og ikke være redd for at slikt skal skje, sier Becher.

Lovforslaget kommer også med bevilgninger på totalt 400 millioner dollar, hvorav 69 millioner dollar går til å styrke den psykiske helsetjenesten for elever i staten.

 

Første hele skoledag

Onsdag var den første dagen med full skoledag på Stoneman Douglas high school. Politiet passer på når foreldre kommer for å hente barna sine, mens andre elever trasker hjemover eller ruller hjem på to eller fire hjul.

– Hvordan er det å være tilbake på skolen?

– Det er anspent, sier Gopal til Utdanning. Hun sier det er rart å gå i gangene og se at medelever ikke lenger er blant dem.

– Man går rundt og tenker at den og den eleven er her. Men de er jo ikke det, sier Gopal.

Becher hadde en alvorlig reaksjon da han var på skolen onsdag.

– Jeg fikk et panikkanfall av å være her igjen. Jeg trodde at Nikolas Cruz var på skolen igjen, sier Becher.

 

Dyster stemning i byen

Scott Davidson står ved det store blomsterhavet ved skolen. Han utformet i sin tid steinen som står ved skolen med skolens navn hugget inn, og er trener for et fotballag i byen Coral Springs, der flere av spillerne er elever ved Stoneman Douglas high school.

Han sier stemningen i byen er dyster.

– Alle i byen kjenner noen som går på skolen, sier han til Utdanning.

Han sier at to av jentene på laget spilte kamp ikke lenge etter skytingen.

– Jeg tror det var bra for dem å tenke på noe annet, sier Davidson, og snur seg mot de mange minnekortene og plakatene som pårørende og elever har lagt ned ved steinen han har utformet.

 

Guvernøren kan si nei

Guvernør Rick Scott kan som nevnt tidligere i saken velge å bruke sitt veto mot lovforslaget. Den republikanske guvernøren har tidligere sagt at han er motstander av å bevæpne ansatte ved skoler, skriver avisen Miami Herald.

Han sier ifølge avisen at han skal gå grundig gjennom lovforslaget linje for linje, og forhøre seg med familiene til ofrene.

De 17 familiene skrev tidligere et brev hvor de gikk ut og støttet lovforslaget, skriver avisen.

Guvernør Scott har 15 dager på å bestemme seg om han skal bruke sitt veto, melder CNN.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS