Kun 1 prosent av de private barnehagene har hatt et økonomisk tilsyn mellom 2013 og 2016. Nå blir det et nasjonalt tilsyn.
Kun 1 prosent av de private barnehagene har hatt et økonomisk tilsyn mellom 2013 og 2016. Nå blir det et nasjonalt tilsyn.

Nå blir det nasjonalt tilsyn for 3.000 private barnehager

Ett nasjonalt tilsyn får ansvar for kontrollen av 3.000 barnehager når Stortinget neste uke fratar kommunene adgang til å sjekke økonomien i private barnehager.

Innføringen av ordningen skjer tross protester fra KS og storbyer som Bergen og Oslo, skriver Klassekampen. Helge Eide i KS mener det svekker kommunenes mulighet for å følge opp ansvaret de har for å sikre barnehagedrift på tvers av kommunale og private barnehager.

Samtidig med at kommunene vil miste muligheten for å sjekke om pengene private barnehager får fra det offentlige og gjennom foreldrebetaling blir brukt på riktig måte, vil ansvaret for slik kontroll bli overført til ett nasjonalt tilsyn sortert under Utdanningsdirektoratets kontorer i Molde. I statsbudsjettet er det satt av 10 millioner kroner for å etablere dette kontoret.

– Fratar kommunene ansvaret

– Det er ingenting som tyder på at regjeringen har ambisjoner om å få på plass et tilsyn som er sterkt nok til å gjøre den jobben som trengs. De fratar kommunene ansvaret og har en altfor svak plan for det nasjonale tilsynet, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Les denne: Barnehageeiere skal få disponere overskuddene fritt

Bakgrunnen for at et flertall på Stortinget vil gå inn for å etablere et nasjonalt tilsyn, er blant annet at det i dag finnes store kjeder av private barnehager som er etablert i flere kommuner, noe som gjør den økonomiske kontrollen krevende.

– Kommunene kan i dag ikke føre tilsyn med alle barnehager i samme selskap, hvis de ligger i ulike kommuner. Det har blitt vanskeligere å følge pengene, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) til NTB.

Skal føre tilsyn med flere

Kun 1 prosent av de private barnehagene har hatt et økonomisk tilsyn mellom 2013 og 2016, og det er for dårlig, sier Melby.

Barnehagemillionærer: Ole Gunnar Solskjær og en kompis tjente fem millioner på å selge barnhage

– Derfor vil vi at det nye økonomiske tilsynet skal ha spisskompetanse på tilsyn av private barnehager, og at de skal kunne føre tilsyn med enda flere, sier hun.

Hun viser til at mange små kommuner ikke har samme mulighet til å føre tilsyn som de større.

– Vi har på ingen måte åpnet for at private barnehager kan ta ut mer utbytte enn før. Partiene som påstår dette, kan ikke ha satt seg godt nok inn i forslaget. Vi får mange spørsmål om hva som egentlig er et rimelig årsresultat for barnehagene. Dette har vi klargjort i det nye regelverket, sier hun.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS