Krokusen barnehage i Sandefjord. Foto Google Maps
Krokusen barnehage i Sandefjord. Foto Google Maps

Stenger barnehage som er i streik

Først valgte eieren å ta med eksterne for å drive barnehagen videre da fire av de ansatte gikk ut i streik. Kommunen ga eieren pålegg om å legge frem politiattest for de ansatte. Eieren svarte med å stenge barnehagen inntil videre.

Publisert

 

 

De ansatte i Krokusen barnehage i Sandefjord har ikke tariffavtale. Fagforbundet valgte å ta ut sine fire medlemmer i streik for å forsøke å få en tariffavtale.

Eieren av barnehagen, Irina Jonsson, stilte da opp selv sammen med i hvert fall to andre personer for å drive barnehagen videre. Leder av barnehagemyndigheten i Sandefjord, Kjerstin Skofteland, sendte et krav til barnehagen om at de måtte fremvise dokumentasjon på at barnehagen ble drevet i henhold til regelverket.

– Vi ville forsikre oss om at barnehagen hadde forsvarlig drift, blant annet at nødvendig opplæring var gitt og at de som jobbet der, hadde politiattest. Vi sendte det over på onsdag med frist til i dag fredag, klokka 12. De har nå valgt å stenge barnehagen, og da kommer vi ikke til å opprettholde kravet om dokumentasjon før de eventuelt velger å gjenåpne barnehagen, sier Skofteland til Utdanning. 

– Har kommunen plasser til de barna som nå blir rammet av streiken?

– Det har vi ikke. Kommunen har ingen forpliktelser til å skaffe plasser, heller. Det er eier av barnehagen som har den forpliktelsen, sier Skofteland.

 

– Stengt ut neste uke

De streikende i barnehagen står ikke streikevakt utenfor barnehagen lenger, men har valgt å flytte seg ned til sentrum av Sandefjord, forteller streikeleder Jon-Ole Engnes i Fagforbundet.

– Det er mer hensiktsmessig for oss å stå i byen for å få blest om saken og levere ut flygeblader. Mange støtter oss, og i går stilte enkelte foreldre seg opp sammen med oss da vi sto streikevakt utenfor barnehagen. Det varmer et fagforbundshjerte, sier Engnes til Utdanning.

– Vet du hvor lenge barnehagen kommer til å bli stengt?

– Vi har fått beskjed om at barnehagen kommer til å bli stengt ut neste uke. Så får vi se hva som skjer, sier Engnes.

Det har ikke lyktes Utdanningsnytt å få kommentar fra eier eller styrer i barnehagen.

 

Foreldre i knipe

En av dem som har barn i Krokusen barnehage er Ann Kristin Manvik. Sønnen hennes Simon på to år hadde hun tenkt å holde hjemme i solidaritet med de streikende og fordi hun ikke visste om de som jobbet der, hadde politiattest.

– Vi ble ikke varslet om streiken på forhånd. Det fant jeg først ut da jeg skulle levere sønnen min i barnehagen og ble møtt av streikevaktene. I tillegg opplevde vi at det var masse personale som var helt ukjente for oss og vår sønn. Det virket rimelig kaotisk, sier Manvik til Utdanning.

Hun er sykepleier og jobber turnus og får dagene til å gå opp på et vis ved at hun og mannen deler på å se etter sønnen.

– Men vi må også ha hjelp av familie for å få til dagene til å gå i hop.

– Hva synes du om at de streiker?

– Selv om det går ut over oss, støtter jeg selvfølgelig kravet deres om en tariffavtale.

– Er du fornøyd med barnehagen?

– Vi valgte denne barnehagen fordi den ligger nær vår bolig. Alt i alt er jeg fornøyd med personalet og bemanningen. Barnehagen som helhet kunne nok trengt litt vedlikehold. Jeg har hørt at det har vært en del utskifting av ansatte. Det håper jeg vi slipper, sier Manvik.

 

Saken er oppdatert kl 15.54 med kommentar fra en av foreldrene. Red.

 

Powered by Labrador CMS