Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og hele ni representanter for arbeidstaker- og arbeidsgiversiden deltok i en paneldebatt om kompetansestrategien ledet av Terje Svabø. NHO-direktør Svein Oppegaard (t.v) ønsker seg karriereveiledning fra man begynner til man slutter i arbeidslivet. Foto: Marianne Ruud

NHO-direktør: Skolen er en viktig leverandør av kunnskap, men læring i bedrift er like viktig

- Jeg ønsker meg karriereveiledning fra man begynner til man slutter i arbeidslivet, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO. Før helgen undertegnet regjeringen og partene i arbeidslivet en historisk samarbeidsavtale om kompetanse.

Publisert

Statsminister Erna Solberg var sammen med arbeidslivets parter med på å undertegne en samarbeidsavtale om kompetanse 3. februar. Tiltak for livslang læring er målet.

FAKTA

Strategien har som mål å bidra til at enkeltmennesker og virksomheter har en kompetanse som gir Norge et konkurransedyktig næringsliv, en effektiv og god offentlig sektor, og gjør at færrest mulig står utenfor arbeidslivet.

Perioden skal vare fra 2017 til 2021.

Dette er strategipartene:

• Regjeringen representert ved Arbeids- og sosialdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Kunnskapsdepartementet, og Nærings- og fiskeridepartementet. I tillegg representerer Sametinget de samiske interessene.

• Partene i arbeidslivet representert ved Arbeidsgiverforeningen Spekter, KS, NHO og Virke fra arbeidsgiversiden, og Akademikerne, LO, Unio og YS fra arbeidstakersiden.

• Frivillig sektor og studieforbund representert ved Voksenopplæringsforbundet (VOFO).

- Den største verdien vi har, er kompetansen som sitter i hodene og hendene til folk. Nå har vi et forpliktende samarbeid for å utvikle denne kompetansen, sa statsminister Erna Solberg da samarbeidsavtalen ble undertegnet.

Med på å undertegne var også representanter fra arbeidslivets hovedorganisasjoner, Sametinget og Voksenopplæringsforbundet. Avtalen har partene jobbet med det sist året.

I en paneldebatt, ledet av tidligere NRK-journalist Terje Svabø, var partene opptatt av at strategien må føre til handling.

- Økende ulikhet har flere årsaker, sa statsråd Torbjørn Røe Isaksen da han innledet: - En av dem er et kompetansegap som også kan føre til et lønnsgap.

Han mener den nasjonale strategien vil kunne være med på å motvirke at noen sakker akterut.

- Den viktigste opplæringsarenaen utenfor utdanningssystemet er arbeidslivet, sa han.

 

Viktig med bred grunnopplæring

LOs nestleder Tor-Arne Solbakken sa: - Arbeidsplassen er Norges viktigste og mest undervurderte læringsarena. Vi må ikke true folk inn igjen i skoleverket, for der har de opplevd nederlag på nederlag.

Han var også opptatt av at myndighetene må investere i kompetanseheving i arbeidslivet, noe Solbakken mener er blitt gjort i alt for liten grad.

- Det er klin umulig å bruke for mye penger på å få folk ut i arbeid. Ikke noe er mer økonomisk lønnsomt enn å få folk ut av en passiv tilværelse på trygd, sa han.

Ragnhild Lied, leder Unio, var opptatt av at organisasjonene ikke må lage et motsetningsforhold mellom kompetanseheving i utdanningssystemet og i arbeidslivet. Et tettere samarbeid er det som skal til, mener hun.

- Det er viktig med fagopplæring. Men vi må samtidig ha en bred grunnopplæring. Det er dette som gjør ungdommene våre trygge. Jeg hørte på NRK i dag at våre ungdommer er de som frykter ny teknologi minst i verden, sa Lied under paneldebatten.

 

Rett kompetanse i kommunene

- I kommunene må arbeidstakerne ha rett kompetanse, for vi skal levere velferdstjenester til hele befolkningen hver eneste dag. Vi trenger flere folk i kommunesektoren. Med rett kompetanse, er potensialet stort, sa Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS.

- Vi vet hva bedriftene trenger av kompetanse fremover: arbeidstakere med fagopplæring og fagskoleutdanning, ingeniører, økonomer og samfunnsøkonomer, sa Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

- Skolen er en viktig leverandør av kunnskap, men læring i bedrift er like viktig. Jeg ønsker meg karriereveiledning fra man begynner til man slutter i arbeidslivet, sa Oppegaard.

YS-leder Jorunn Berland sa: - Kompetanse er som regel løsningen på det aller meste. Alle har en positiv innstilling til dette. Hva skal da hindre oss i å få det til?

Hun fortalte at YS har styremøte neste uke og der blir den nasjonale strategien tema, sa hun.

 

Kompetanse Norge skal være sekretariat

Kompetanse Norge, tidligere VOX, har som fagorgan for kompetansepolitikken koordinert samarbeidet om strategien og arrangert møteplasser og konferanser.

- For oss i Kompetanse Norge er denne dagen både 1. mai og 17. mai på en gang. Med den kompetansepolitiske strategien skal vi være pådrivere og vi er glade for at vi har fått en så sentral rolle, sa direktør Gina Lund og fortsatte:

- Vi vet at framtida er vanskelig å beskrive og når det gjelder kompetanseframskriving vet vi helt sikkert at vi kommer til å ta feil. For omstilling skjer nå raskere enn noen gang.

- Når miljø- og klimabevegelsen snakker om grønt skifte og NHO sier at det ikke blir noe grønt skifte hvis det er røde tall på bunnlinja, da er det en ting vi vet: Det blir verken grønt skifte eller en annen farge på tallene på bunnlinja dersom vi ikke satser på kompetanse, sa hun.

Men det vanskelige er ifølge Lund hvordan kompetansebyggingen skal foregå i praksis. Det er et tema man er opptatt av verden rundt.

- Jeg leste nylig siste nummer av økonomitidsskriftet Economist. Der var konsekvensene av digitalisering tema. Det som ble lagt vekt på var behovet for kompetansebygging og i særlig grad livslang læring. Men også Economist skrev at det vanskelige er hvordan vi skal gjøre det.

Powered by Labrador CMS