Torsdag protesterte ansatte i over tusen barnehager mot budsjettkuttet regjeringen vil gjøre i pensjonstilskuddet i private barnehager. Her er kunnskapsministeren på et barnehagebesøk tidligere i år.

Over tusen barnehager protesterte mot budsjettkutt

Regjeringens budsjettforslag om å kutte 350 millioner kroner i pensjonstilskuddet til private barnehager utløste torsdag en protest i over tusen barnehager.

Publisert Sist oppdatert

Protesten ble gjennomført ved at foreldre som leverte barna sine torsdag morgen, fikk en kopp kaffe i barnehagen og informasjon om saken.

– Mange barnehager må kutte i tilbudet og i verste fall legge ned. Tilbudet til barna vil bli dårligere, og de ansatte risikerer dårligere pensjonsordning, sier Anne Lindboe i Private Barnehagers Landsforbund (PBL).

Møtte med Melby

Da regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett for 2021 kom det frem at de vil redusere pensjonstilskuddet med 350 millioner kroner. Kunnskapsminister Guri Melby begrunnet kuttet med at 94 prosent av barnehagene har fått mer penger enn de har i pensjonsutgifter.

Men både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden mener regjeringen bruker gale tall. PBL-direktør Anne Lindboe sier tallene regjeringen legger til grunn er tilbakevist, både av PBL og andre miljøer med høy kompetanse både på pensjonskostnader generelt og pensjonskostnader i private barnehager spesielt.

I starten av november møtte Lindboe, representanter for Fagforbundet, Delta og Utdanningsforbundet med Melby for å diskutere det varslede kuttet.

– De gode pensjonsordningene vi har brukt fem år på å få på plass står i fare hvis kuttene på 350 millioner blir gjennomført. Det var godt å kunne legge frem dokumentasjon på at den avtalen om pensjon i de private barnehagene kan stå i fare hvis de planlagte kuttene blir gjennomført, sa Lindboe til Utdanningsnytt da.

Les også: Meklingen i PBL utsettes

Frp krever kuttet reversert

Fremskrittspartiet krever i de pågående budsjettforhandlingene med regjeringspartiene på Stortinget at kuttet i pensjonstilskuddet blir reversert.

Utdanningskomiteens leder Roy Steffensen (Frp) sier mange barnehager frykter det foreslåtte kuttet vil gå utover kvaliteten, gi rom for færre vikarer og gi dårligere pensjon for de ansatte.

– Frp ønsker å sikre mangfoldet og driften av private barnehager. Vi jobber for å snu dette i budsjettforhandlingene, sier han til NTB.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS