Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby vil kutte i overføringene til barnehager.

350 millioner mindre til private barnehager

I statsbudsjettet for 2021 foreslår regjeringen å redusere pensjonstilskuddet til private barnehager med 350 millioner kroner.

Publisert

Kunnskapsminister Guri Melby begrunner kuttet i støtte med at 94 prosent av barnehagene har fått mer penger enn de har i pensjonsutgifter.

PBL-direktør Anne Lindboe kaller forslaget et bakholdsangrep på sektoren og frykter at det vil gå ut over pensjonene til ansatte.

– Det er direkte uansvarlig av regjeringen å skulle endre én del av finansieringsordningen uten å se det i sammenheng med helheten. I år har omtrent halvparten av PBL-medlemmene budsjettert med underskudd. Får de et kutt som dette, er det kroken på døra for mange av dem. Dette er et regelrett bakholdsangrep på sektoren, sier Anne Lindboe.

Hun mener at regjeringen bygger sitt forslag på en forestilling om at private barnehager i snitt har pensjonskostnader på 7,7 prosent. Et representativt utvalg barnehager med PBL-medlemskap hadde i 2017 i gjennomsnitt pensjonskostnader på 11,5 prosent, inkludert kostnader til AFP.

– Det er ingen sammenheng mellom det regjeringen sier de sier og det den gjør. De snakker om satsing på kvalitet og at private barnehager også skal være en del av løsningen fremover. Men i praksis truer de livsgrunnlaget til svært mange private barnehager som allerede sliter tungt, sier Anne Lindboe.

Les også: Barnehage, skole og utdanning i statsbudsjettet: Her er de viktigste punktene

Frykter konkurs

Leder av Stortingets utdanningskomité Roy Steffensen sier til VG at han mener disse kuttene er som en giftpil.

– Guri Melby skyter her inn en giftpil inn i de private barnehagene. I en situasjon hvor nesten halvparten av private barnehager forventer underskudd i 2020, så er det sjokkerende at de foreslår å endre deler av inntektsgrunnlaget uten å se på hele finansieringssystemet i en helhet, sier Steffensen til VG.

– Halvparten av norske barn går i private barnehager, og Frp frykter at dette kan bli begynnelsen på en lang rekke konkurser, som vil ramme titusenvis av norske barn og foreldre, advarer Frp-politikeren.

Les også: Ap: - Regjeringen sender en dyster beskjed til alle landes skoler og barnehager

130 millioner til overgangsordning

Regjeringen vil kutte pensjonstilskuddet med 350 millioner kroner, men for å sikre et mangfoldig tilbud vil regjeringen bruke 130 millioner kroner for å skjerme enkeltstående barnehager i 2021.

– Vi vet at enkeltstående og ofte små barnehager har mindre økonomisk handlingsrom. Endringen i pensjonstilskuddet kan bli mer krevende for disse enn for dem som hører med i en kjede. Derfor vil vi skjerme disse i 2021, og legge opp til en toårig overgangsordning med gradvis nedtrapping av pensjonspåslaget, sier Melby.

Powered by Labrador CMS