Annonse

Rektor ved Uranienborg skole avlyser streikeopplegget femteklassingene ved skolen hadde. - Vi ser nå at det å la 5. trinn delta på en demonstrasjon i skolens regi blir galt. Foto: Google.

Klimastreiken: – Dette må forbli et barneopprør uten skolens delaktighet

Lærerne til femteklassingene på Uranienborg skole i Oslo ville bruke en time av skoledagen på klimastreiken fredag 22.mars. Foreldre ble opprørt, og nå har skoleledelsen avlyst opplegget.

Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

Foreldre til elever i femte klasse på Uranienborg skole i Oslo fikk en melding fra skolen hvor det stod at klassene skulle bruke litt av skoledagen på klimastreiken fredag 22.mars. «Vi vil delta på skolestreiken i omtrent en time», stod det blant annet.

Dette opprørte noen av foreldrene. Blant annet Høyre-politikeren Catharina Munthe. Munthe skrev på sin Facebook-side at «Dette provoserer meg på så ufattelig mange nivåer.»

I går ble det klart at streiken, som Natur og Ungdom står bak, får mange deltakere:  12.000 elever sier de skal streike for klimaet på fredag

 

Avlyste turen

Onsdag denne uka ble det klart at turen og skolestreiken ble avlyst for Uranienborg sine femteklassinger. Foreldrene fikk en ny beskjed fra assisterende rektor, Håkon Koss, og her stod det:

«5. trinn har jobbet både med miljøperspektivet … Det var derfor i en tidlig fase sett på en flott mulighet for 5. trinn å kombinere dette tverrfaglige aspektet i å kunne observere en samfunnsaktuell hendelse her i vårt nærmiljø.  Likevel, vi ser nå at det å la 5. trinn delta på en demonstrasjon i skolens regi blir galt. Dette er et barneopprør som vi må fortsatt la forbli som et barneopprør uten skolens delaktighet.»

 

Rektor: - Jeg tror nok mange er imot selve streikens innhold

Å tillate klimaskulking er feil, mener Roy Steffensen (Frp), leder av Stortingets utdanningskomité. Han synes ikke elever skal få gyldig fravær for å streike, skriver NTB.

Utdanningskomiteens leder reagerer på meldinger om at lærere ved 5. trinn på Uranienborg skole i Oslo har sendt ut tekstmelding til foreldrene om at elevene på trinnet skal delta i streiken.

Tirsdag kveld skriver rektor Randi Elisabeth Tallaksen ved Uranienborg skole i en tekstmelding til NTB at 5. trinn likevel ikke skal delta i streiken.

– Jeg tror nok mange er imot selve streikens innhold, det er ikke jeg, men jeg vil ikke at skolene skal drive politisk aksjonisme, uansett retning. Jeg er mot at streiken skal bli en voksen- og skoledrevet engasjement, sier Munthe til VG.

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!